IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционни проекти в по-малките градове могат да разчитат на еврофинансиране

Инициативата Jessica подкрепя проекти, които частните кредитори смятат за твърде рисковани

10:32 | 20.08.13 г.
Инвестиционни проекти в по-малките градове могат да разчитат на еврофинансиране

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да подпомогне строителните проекти в по-малките градове, които частните кредитори смятат за твърде рисковани, съобщава Wall Street Journal. Целта е да се даде тласък на икономиката в по-бедните райони.

Инициативата, наречена "Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градскоте райони" (Jessica) е създадена през 2007 г. от Европейската комисия, ЕИБ и Банката за развитие към Съвета на Европа. Jessica се финансира чрез 2 млрд. евро от бюджета на Европейския съюз (ЕС) и до момента е сравнително неизвестна.

Това обаче може скоро да се промени благодарение на плановете бюджетът на програмата да се увеличи рязко до 8 млрд. евро между 2014 и 2020 г.

През последните 7 години общо 40 фонда, управлявани от Jessica, са подкрепили над 100 градски проекта на територията на Европа, включително преустройството на бивши промишлени и военни сгради в Полша и промишлени съоръжения в Ливърпул и Манчестър, Великобритания.

Миналия месец Jessica постигна споразумение за кредит на стойност до 20 млн. евро за обновяване на студентски общежития във Вилнюс, Литва. Целта е да се намалят енергийните разходи на застаряващите държавни сгради най-малко с 25%, като се създадат работни места в строителния сектор в краткосрочен план.

Марсел Фрацшер, който е икономист и председател на Германския институт за икономически изследвания в Берлин, твърди, че инициативи като Jessica ще бъдат полезни благодарение на инвестициите и стимулирането на разходите в момент на прилагане на строги мерки за икономиии в държавите, ударени тежко от кризата в еврозоната.

"Те насочват средства от ЕС към специфични инвестиционни проекти, което оказва положителен ефект върху възстановяването", отбелязва експертът.

Той допълва обаче, че въздействието на подобни инициативи може да е ограничено поради малкия им размер, необходимото време за завършването на проектите и нуждата от реформи на местно ниво за стимулиране на инвестициите.

Jessica се финансира от ЕК, но се контролира от ЕИБ. Парите се разпределят чрез фондове за градско развитие, които могат да инвестират в публично-частни партньорства или части от плановете за развитие на градовете.

Според условията на програмата проектите трябва да разполагат с бизнес план, който да бъде одобрен от фондовите мениджъри на Jessica. Тъй като парите се инвестират в по-рискови проекти, ЕИБ е готова да приеме известни загуби.

От банката се надяват, че чрез подпомагане на икономическото развитие на по-малките пазари тя ще даде пример на частния пазар, особено като се има предвид, че на по-малките пазари обикновено доходността е по-висока, отколкото в столиците, където има повече инвеститори, конкуриращи се за активите, смятани за сигурни залози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още