IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите преоценяват имотния пазар в Германия

По-големият брой на сградите е съпроводен от спад на населението на страната

13:04 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите преоценяват имотния пазар в Германия

Резултатите от последното преброяване в Германия през пролетта водят до преоценка на пазарите на недвижими имоти в редица германски региони, пише онлайн изданието Property Magazine. Например, оказва се, че в страната има с 500 000 повече жители от предишните предположения. В същото време населението в големите градове нараства с по-бързи темпове от прогнозите, а като цяло населението е с 1,8% по-малко. 

"Инвеститорите трябва да преоценят инвестиционните си решения", посочват от Patrizia Immobilien в анализ на ефекта от тези данни върху пазарите на недвижими имоти. "Те трябва да вземат предвид макроикономическите фактори, за да определят кои региони са печеливши и кои - губещи", отбелязва д-р Маркус Цилебак от компанията. "Резултатите на държавно ниво не позволяват да се правят изводи за отделните административни райони", допълва той. 

В Хесен, Рейнланд-Пфалц и в Северен Рейн-Вестфалия има с 3% повече жилища от предишната статистика. "Всеки град или район обаче трябва да бъде разглеждан индивидуално, защото има и големи вариации в рамките на федералните провинции", обяснява Цилебак.

По-големият брой на сградите е съпроводен от спад на населението на Германия. В Берлин например населението е с 5,2% по-малко, а в Хамбург - с 4,6%.

Делът на неусовените площи, който е определен официално за цяла Германия за първи път от преброяването през 2011 г., варира значително на регионално ниво. Докато в Хамбург има само 1,5% неусвоени жилища, а в Шлезвиг-Холщайн този дял е 2,8%, в Саксония близо 1/10 от площите са необитаеми.

Най-ниски са нивата на неусовените площи в градските и селските райони в южна Германия, особено около Мюнхен, както и в северозападна Германия. Там този дял е под 4%. "Тези региони ще имат нужда от ново строителство при положение, че се очаква прираст на населението", коментира Цилебак.

В същото време в източна Германия и в централната част на страната има достатъчно обитаеми площи за хората, които живеят там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още