IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се добра година за пазара на първокласни офиси

Търсенето и инвестициите се засилват, инвеститорите се оглеждат и за по-рискови активи

12:19 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаква се добра година за пазара на първокласни офиси

Очаква се засилено търсене на първокласни офиси през 2014 г. Това ще засили и капиталовите потоци към водещите пазари в глобален мащаб, прогнозират от консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

В последния доклад на компанията за глобалните инвестиции се посочва, че заради подобряването на икономическата ситуация се е засилила инвестиционната активност в световен мащаб. Като цяло инвестициите в бизнес имоти през първото полугодие достигат 224 млрд. долара – с 11,7% повече спрямо първата половина на 2012 г.

По-голямата част от ръста обаче се определя от възстановяването на американския пазар, подчертават експертите.

Само в Европа инвестициите в бизнес имоти са нараснали със 7 на сто през първото полугодие до 74 млрд. евро. Част от ръста се дължи на по-засилената активност на пазарите в Испания и Италия.

За Азия отчетеният ръст е 6% до близо 57 млрд. долара. В данните обаче не се отразяват сделките със земя в Китай, които са изключително активни през последните месеци.

„Очакваме силна година за пазара на бизнес имоти, капиталовите оценки на първокласните офиси на водещите пазари ще нарастват през следващите 12 месеца“, коментира Дарън Йейтс от компанията.

„Въз основа на прогнозата за основните наеми и доходността от офисите на десет ключови пазара, капиталовите стойности се очаква да се повишат средно с 5% до края на 2014 г. Ръстът на наемите отново е на дневен ред“, допълва той.

Същевременно се наблюдава и засилване на инвеститорския апетит за по-рискови активи. Най-голямо внимание инвеститорите отделят на второстепенни дестинации от ранга на Атланта, Дъблин и Единбург, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още