IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалиралият Детройт привлича все повече китайски купувачи на имоти

Китайските купувачи не могат да устоят, когато им се предложи изгодна сделка

17:22 | 17.12.13 г.
Фалиралият Детройт привлича все повече китайски купувачи на имоти

Детройт, който фалира и няма почти никакъв шанс за възстановяване, е четвъртата най-популярна дестинация в САЩ за китайските инвеститори в имоти, пише Forbes. Всъщност именно лошата новина за фалита на града на 18 юли предизвика интереса на китайците към него.

"Въпреки че фалитът се смята за нещо лошо на други места, процедурата увеличи експозициите на Китай към пазара на имоти в Детройт", твърди адвокатът от Мичигън Ивон Сю, която се занимава с китайски купувачи.

Китайските купувачи не могат да устоят, когато им се предложи изгодна сделка. Къде на друго място в САЩ човек може да си купи двуетажна къща за 39 долара? Държавната китайска телевизия през март излъчи репортаж, в който бе обявено, че две къщи в Детройт струват колкото чифт кожени обувки. Нищо чудно, че плакат в Sina Weibo, местният еквивалент на Twitter, пита потребителите: "700 000 души, спокойствие, чист въздух, без замърсяване, демокрация - какво чакате?"

Кой обаче твърди, че китайците чакат? Dongdu International Group от Шанхай купи без да посети мястото две емблематични сгради в центъра на града - David Scott за 4,2 млн. долара и Detroit Free Press за 9,4 млн. долара. И двата имоти бяха придобити на търг през септември.

Освен това китайците купуват на едро "евтини имоти", или такива, струващи под 25 000 долара, в районите около центъра на града. Обикновено това се случва на търгове на имоти под възбрана.

Купувачите задържат имотите и търпеливо чакат те да поскъпнат.

Според проучване на Bank of China повече от половината китайски милионери са предприели стъпки да емигрират или обмислят да го сторят. Статистиката говори, че прехвърлянето на средства извън Китай не е просто нормална диверсификация. Има сериозни разминавания в данните точно колко китайци вече са изнесли парите си навън. Според Boston Consulting Group те държат имоти за 450 млрд. долара извън родината си, докато WealthInsight смята, че сумата възлиза на 658 млрд. долара.

Все пак всички са съгласни, че независимо от размера той ще нарества. От Boston Consulting прогнозират, че той ще се удвои в рамките на следващите три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още