IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват градовете в САЩ, където се отчита ръст на цените на жилищата

Цените на жилищата се повишават по-бързо от доходите, особено в западните райони на САЩ

10:51 | 12.02.14 г.
Намаляват градовете в САЩ, където се отчита ръст на цените на жилищата

През четвъртото тримесечие цените на еднофамилните жилища са се повишили в 73% от американските градове, предаде Bloomberg. Делът е по-малък спрямо предходното тримесечие на фона на нарастващите цени, заради които през последните две години все по-малко американци могат да си позволят собствен дом.

Средната цена на сделка за съществуващо жилище на годишна база е нараснал в 119 от 164-те града, които следи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. През третото тримесечие ръст е имало на 88% от пазарите.

Въпреки че ограничените запаси и подобряването на заетостта подкрепят възстановяването на жилищния сектор, покачването на цените се очаква да се забави основно поради повишението на лихвите по ипотеките от рекордно ниските им нива.

Цените на жилищата се повишават по-бързо от доходите, особено в западните райони на страната, отбелязват от асоциацията.

"Жилищният пазар все още се възстановява и този процес не е приключил", коментира Майкъл Хансън от Bank of America Corp. в Ню Йорк. "В същото време темпото на това повишение ще се забави", допълва той.

Според данните на асоциацията средната цена на съществуващо еднофамилно жилище в САЩ през четвъртото тримесечие е нараснала с 10,1% до 196 900 долара. През третото тримесечие увеличението е било с 12,5%.

Районите с най-добри резултати са Атланта и Сакраменто, Калифорния, където цените са се повишили съответно с 33% и 30%. Следват Лас Вегас и Ривърсайд, Калифорния, с по над 26%.

Най-сериозен спад е отчетен в Елмира, Ню Йорк, където цените са се понижили с 12% на годишна база. Следва района Шемпейн-Урбана в Илинойс с 11%.

Най-скъпият жилищен пазар през четвъртото тримесечие е Сан Хосе, Калифорния, където средната цена на еднофамилно жилище е 775 000 долара. Следват Сан Франциско, Хонолулу, Анхайм-Санта Ана в Калифорния и Сан Диего.

Най-евтини са еднофамилните жилища в Толедо, Охайо - средно 80 500 долара, следван от Рокфорд, Илинойс, Къмбърленд, Мериленд, и Елмира, Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още