IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на сектора на имотите засилва пазара на ипотечни деривати

Продажбите на проблемни имоти в САЩ също се увеличават, което дава надежди за по-високи печалби

09:36 | 17.02.14 г.
Възстановяването на сектора на имотите засилва пазара на ипотечни деривати

Докато рекламираха една от най-големите сделки с облигации, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, в историята през юни 2007 г., точно когато кредитните пазари започнаха да се пропукват, банкерите в Goldman Sachs Group Inc. и Royal Bank of Scotland Group Plc раздаваха тениски с изображение на чаша и надпис "наполовина пълна", пише Bloomberg.

Шест години по-късно, след като ценни книжа за 7,6 млрд. долара потънаха със срива на американския имотен пазар, чашата постепенно се пълни. Част от т. нар. "лоши" сделки, които паднаха до нива от 16 цента за долар през 2008 г., скочиха с около 5% през последния месец до 69 цента, според търговци и инвеститори.

Ценните книжа поскъпват, след като проблемните имоти, включително тези от сделката през 2007 г., бяха продадени на търг за повече от последните им оценки. Продажбата дава представа за онова, което може да се очаква на пазара на стойност 550 млрд. долара в момент, в който компаниите за обслужване на кредити обработват проблемни ипотеки за 66,6 млрд. долара, финансирайки всичко - от небостъргачи в Манхатън до търговски центрове в Тенеси.

Купувачи като Blackstone Group LP и Starwood Capital Group LLC разграбват проблемни имоти с надеждата, че ще изкарат печалба на фона на възстановяването на икономиката, което увеличава цените и съживява облигациите.

Starwood Capital обяви в края на януари, че е придобила 11 имота от CWCapital, поделение на Fortress Investment Group LLC, специализирано в управление на проблемни ипотеки за бизнес имоти, пакетирани в облигации. Предлагането на стойност 2,6 млрд. долара бе най-голямата подобна продажба в историята.

Според Barclays компанията е платила 191 млн. долара за имотите, или с около 23% над последните оценки.

Blackstone, най-голямата компания за дялов капитал в света, е придобила Four Season Resort в Тексас и Club Dallas в Лос Колинас, както и заем за офис сграда в Ню Йорк, според запознати със сделката източници. Компанията е платила 86 цента за долар за хотела край Далас, като е закупила ипотеката за 22-етажната офис сграда за около 75 цента от инвестицията от предишния собственик. Цената на небостъргача в Ню Йорк е по-висока от оценка през септември, която бе за около 150 млн. долара, според Barclays.

Облигациите, обезпечени с ипотеки, се възстановяват на фона на все по-силните доказателства за подобрение на пазара на недвижими имоти, твърди Лиза Пендергаст, анализатор от Jefferies Group.

"В болшинството от случаите се наблюдават по-добри резултати", отбелязва тя. По думите й ще е по-трудно да се определят цените на по-малките имоти, които не привличат много кандидат-купувачи.

На големите пазари като Ню Йорк и Сан Франциско темпото на покачване на цените изпреварва увеличението в по-малките градове. На водещите пазари цените са с около 2,5% над нивата отпреди кризата, според индекса на бизнес имотите на Moody's/RCA. В САЩ като цяло те са в рамките на 8% под рекордните нива, регистрирани през ноември 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още