IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще изгради имотен регистър до 2016 г.

Националният регистър е очакван отдавна, но за първи път институциите дават ясен график за осъществяването му

09:59 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай ще изгради имотен регистър до 2016 г.

Китай планира да изгради имотен регистър до 2016 г., съобщава Ройтерс, като се позовава на Министерството на земята и природните ресурси. Системата ще оперира на пълен капацитет до 2018 г.

Изграждането на регистъра е част от плановете на Пекин да направи пазара на имоти по-прозрачен. „Регистърът ще защитава правата на собствениците, като е предварително условие за установяването на пазарна икономика“, допълват от министерството.

Националният имотен регистър на Китай е очакван отдавна, но за първи път институциите дават ясен график за осъществяването му, посочва Wall Street Journal.

Регулаторите в Китай не успяват да овладеят спекулациите на пазара на имоти, въпреки въведените ограничения. Много от местните власти въведоха строги ограничения за купувачите на жилища и строителството, но нямат никаква представа какво се случва в другите региони на страната, посочва изданието.

Корумпирани чиновници освен това позволяват на определени купувачи да се сдобият с повече жилища от позволеното, което повлия отрицателно на имиджа на управляващата Комунистическа партия. Наличието на подобен регистър би спряло тези корупционни практики.

Заради засиленото търсене на пазара на имоти цените на земята и на жилищата в Китай нараснаха до рекордни равнища, припомня още изданието. Отделно строителни компании се оплакват, че не са наясно със зонирането на терените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още