IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Куба привличат чужди купувачи на имоти с разрешителни за пребиваване

За да постигне целта си от 7% икономически растеж, Хавана трябва да привлича поне по 2,5 млрд. долара преки чужди инвестиции годишно

12:05 | 12.06.14 г.
Властите в Куба привличат чужди купувачи на имоти с разрешителни за пребиваване

След като преди 3 години властите в Куба „отвориха“ пазара на имоти и позволиха на местните жители да купуват, продават и наемат свободно жилища, сега правителството предлага и разрешителни за пребиваване в страната, за да привлече чужди инвеститори на пазара, съобщава онлайн изданието themovechannel.com.

По принцип досега чужденци нямаха право да купуват собственост на Острова на свободата. Изключение се прави само за онези, които имат разрешително за постоянно пребиваване в страната.

Въпреки това обаче интересът към кубинския пазар на имоти от чужбина е голям. През последните три години само от САЩ на пазара на жилища са се влели по около 1 млрд. долара годишно. Средствата идват от емигрирали кубинци, които са придобили собственост в родината си чрез свои роднини и познати.

Правителството на Куба обяви този месец, че ще издава разрешителни за временно пребиваване в страната на чужди купувачи и наематели на имоти. Това е част от стратегията за привличане на чужди инвестиции в страната.

За да постигне целта си от 7% икономически растеж, Хавана трябва да привлича поне по 2,5 млрд. долара преки чужди инвестиции годишно, подчертава изданието. Затова през март в страната беше приет специален закон за инвестициите, с който данъкът върху печалбата се намали от 30 на 15 на сто, а чуждите инвеститори могат при определени условия дори да се освободят от данъци за период от 8 години.

Временните визи за купувачите и наемателите на имоти първоначално ще важат за година. Разрешителните ще важат и за роднините на купувачите и наемателите и се планира да се отменят, ако чужденците бъдат хванати в нарушение на кубинското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още