IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на качествени офиси в София с над 8% ръст за година

Покачването на офис наемите в Европа остава неравномерно според глобален консултант

11:51 | 23.07.14 г. 2
Наемите на качествени офиси в София с над 8% ръст за година

До 13 евро средно за кв. м са се увеличили наемните равнища на първокласните офиси в София през първото полугодие, сочат данните на консултантската компания Colliers International. Ръстът е с 8,3% спрямо предходните шест месеца и също толкова на годишна база, отчитат от компанията.

Без промяна е останала доходността от офисите в столицата – 9,5%, като е съзмерима с пазари като Тирана, Кайро, Санкт Петербург, Джеда, Белград и други. На по-нискорисковите пазари доходността варира от порядъка на 3,5 – 4,5%.

Ръстът на наемните равнища на офисите в Европа остава неравномерен, макар че през първото полугодие се затвърждава тенденцията за подобрение, съответстващо на по-добрите перспективи пред икономиката, посочва се в нов доклад на компанията.

За периода януари-юни е регистриран ръст на наемните равнища на офисите на 17 от пазарите, които компанията наблюдава. За сравнение, през миналата година увеличение е отчетено на само 9 пазара. На 29 от тях наемите остават стабилни (32 по същото време на миналата година), а на 8 са отчетени намаления (13 през първото полугодие на миналата година).

Очаква се в Лондон да продължи да се отчита най-силен ръст на наемните равнища на офисите заради недостатъчното предлагане, което да задоволи търсенето, и нарастващото доверие на наемателите, посочва се в доклада.

На фона на възстановяването на британската икономика се очаква устойчив ръст на наемите и на водещите регионални пазари на Острова, каквито са Лийдс и Манчестър, допълват експертите.

Решенията на Европейската централна банка за паричната политика, ръстът на капитала, насочен към сектора на имотите, както и очакваното увеличение на наемите предизвикват стабилен спад на доходността от офисите, посочва се още в доклада.

Най-силен е натискът върху по-периферните пазари, които регистрираха и най-висока доходност през последните години – Дъблин, Мадрид, Атина, Барселона и други. По-умерен е низходящият тренд в градовете от Централна и Източна Европа – Букурещ, Будапеща, Прага и други.

Тенденцията за спад на доходността се очаква да продължи и през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Само ако си представим, една малка фирма(4-5 служители) има нужда да наеме нормален офис, а у нас такъв се води за висок клас. 100 кв.м офис по нотариален акт, значат към 70 кв. реално, или 2 мижави стайчета. А наема на това чудо би бил внушителните 4000 евро на месец. Колко трябва да изкара тази фирма, за да плаща такъв колосален наем от 8000 лева на месец?? Отделно за раходите за консумативи, заплати и осигуровки. Вие нормални ли сте?? Това да не ви е Даунинг Стрийт??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Според мен доходност от порядъка на 9,5% е илюзорна за кой да е офис в столицата. Наистина ли очаквате, че бизнеса плаща такива огромни наеми от порадъка на 30-40 евро на крадрат месечно?? За 2014 г. имаме рекордно слаби чужди инвестиции и очакваме всички чужди инвестиции и се очаква те да са под 500 млн. евро за годината спрямо 1.2 млрд. година по рано или спад с 70% само за 12 месеца. Явно имотната мафия пак се мъчи да надува балона за офиси и молове. Е останаха ли вЕрващи балъци??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още