IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строители имат проблеми с финансирането

Доверието на международните инвеститори в бизнеса силно се разклати

09:22 | 22.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските строители имат проблеми с финансирането

Международните инвеститори в дългови книжа поляха китайските строителни компании със студен душ, принуждавайки ги да потърсят алтернативен източник на финансиране, пише FT.

Фирмите от строителния сектор от континентален Китай станаха ключов играч на пазара на високорискови облигации, като набраха 19,5 млрд. долара през 2013 г. и 21,4 млрд. долара през 2014 г., показват данни на Dealogic.

От началото на тази година обаче не е сключена нито една сделка, докато през предишните две години строителните фирми си осигуриха по този начин около една четвърт от общото финансиране. Някои компании, включително и големи и добре известни, се принудиха да променят плановете си за набиране на дълг.

Силно задлъжнелият строителен сектор в Китай пострада сериозно, след като Kaisa – базирана в Шънджън компания, листната на борсата в Хонконг, не успя да изпълни задълженията си по емисия облигации и други заеми.

Компанията изпадна в затруднение в началото на декември, след като местните власти наложиха забрана върху продажбите на някои от имотите й. Скоро след това изпълнителният директор подаде оставка, а фирмата не успя да покрие лихвите по една от емисиите й доларови облигации. Така се стигна до съдебна възбрана на активите й.

Много анализатори вярват, че Kaisa е изолиран случай, но ситуацията разклати силно доверието на инвеститорите в сектора.

Отделно строителният сектор е в паника и заради политически рискове и слуховете за разширяване на антикорупционната кампания на правителството, което ще засегне със сигурност имотния бранш.

Изминалата година беше изключително тежка за жилищния сектор в Китай, със силен спад на продажбите и обема на инвестициите. Все още се изчаква ефектът от по-разхлабената парична политика върху пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още