IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canary Wharf в Лондон окончателно премина в катарски ръце

Qatar Investment Authority и Brookfield Property Partners придобиха 100% от Canary Wharf Group - собственикът на бизнес сградите в района

13:07 | 21.04.15 г.
Canary Wharf в Лондон окончателно премина в катарски ръце

Qatar Investment Authority и Brookfield Property Partners LP придобиха 100% от базираната в Лондон Canary Wharf Group, съобщава Bloomberg. Така комплексът от небостъргачи в този район на Лондон окончателно премина в катарски ръце.

Двете компании вече договориха придобиването на Songbird Estates Plc, която притежаваше 69% от Canary Wharf Group, за около 2,6 млрд. паунда, припомня информационната агенция.

Очаква се акциите на Songbird да спрат да се търгуват на борсата на 23 април.

Комплексът от небостъргачи Canary Wharf  в Лондон, чието строителство е насърчено лично от Маргарет Тачър, се превърна в един от водещите финансови центрове в света. Още от самото начало на проекта обаче той се сблъска с финансови затруднения. Компанията майка Olympia & York фалира през 1992 г., но оттогава целият район се превърна в притегателен център за инвеститорите в бизнес имоти.

Сделката е още едно доказателство за засилващата се активност на суверенните инвестиционни фондове от Близкия изток и Азия на пазара на бизнес имоти в Европа. Фондовете от ранга на катарския се насочват към качествени активи в първокласни райони, т.е. осъществяват сделки над 1 млрд. долара.

Canary Wharf е вторият най-голям финансов и бизнес район в Лондон. Новите собственици планират да го разширят и с жилища на фона на растящите цени на имотите в града и Великобритания като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още