IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар влиза в Canary Wharf

Държавният инвестиционен фонд на емирството, заедно с канадската компания Brookfield, придоби бизнес зоната за 2,6 млрд. паунда

09:16 | 29.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Canary Wharf. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Canary Wharf. Снимка: Wikipedia

Комплексът от небостъргачи Canary Wharf  в Лондон, един от водещите финансови центрове в света, вече е собственост на Катар и канадската инвестиционна компания Brookfield, след като собствениците приеха офертата им от 2,6 млрд. паунда, съобщава Financial Times.

Осъществяването на проекта Canary Wharf е насърчено от бившия премиер на Великобритания Маргарет Тачър. Canary Wharf преобрази изоставените пристанища в Източен Лондон и се превърна във втората водеща бизнес зона в града, символ на новата британска икономика, отбелязва изданието. 

Още в началото на съществуването си комплексът се сблъсква с финансови трудности. Компанията майка Olympia & York фалира през 1992 г. Оттогава обаче районът е истински магнит за инвеститори в имоти.

Триумфът на Brookfield и суверенния инвестиционен фонд на Катар бележи края на втората битка за собствеността на бизнес зоната. Първата беше през 2003 г., но тогава собствениците не се съгласиха на продажба.

Сега обаче бордът на директорите на мажоритарния собственик на Canary Wharf – Songbird, обяви, че и другите акционери - Morgan Stanley и China Investment Corporation, също са съгласни да продадат дяловете си на Brookfield и близкоизточния държавен инвестиционен фонд.

Решението е доста изненадващо, защото само преди две седмици бордът на Songbird призоваваше акционерите да не приемат офертата на инвеститорите.

Songbird признава, че офертата подценява компанията, но че няма никакви перспективи да получи друго предложение, поради което миноритарните акционери са я подкрепили. Катарският инвестиционен фонд вече притежава близо 29 на сто от Songbird, а Brookfield – 22% от дъщерното дружество Canary Wharf Group.

Инвеститорите искат да опростят структурата на собствеността на бизнес зоната. Най-вероятно те ще я превърнат в публичен фонд за имоти, което ще намали данъците върху дивидентите за акционерите.

Председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Canary Wharf Group Джордж Йакобеску – един от строителите на комплекса, ще запази дела си, а ако го осребри, ще спечели над 3 млн. паунда.

Brookfield и катарският фонд имат и други инвестиции в района. Катар счупи рекордите, като плати 1,1 млрд. паунда за HSBC Tower през миналата година. Вероятно фондът ще включи сградата в Canary Wharf Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 9 години
Това е най-хубавото място на света!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още