IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите в Швейцария могат да искат сваляне на наемите

Референтният индекс за определяне на наемните равнища се е понижил през второто тримесечие

11:09 | 03.06.15 г.
Наемателите в Швейцария могат да искат сваляне на наемите

Наемателите в Швейцария вече могат да претендират за сваляне на наемите, след като жилищният регулатор в страната обяви, че референтният индекс, на базата на който се определят наемните равнища, се е понижил, съобщава АФП.

Тримесечният индекс – ключов индикатор за ръст или за спад на наемите, се определя на базата на лихвените нива в страната. Той се е понижил от 2% през март до 1,75% към юни. Това дава основание на наемателите да търсят понижение на наемите от порядъка на 3 на сто, посочва информационната агенция.

Спадът на този индекс се очакваше предвид лихвените равнища в Швейцария. Лихвите по ипотеките в страната се понижиха до рекордно ниски равнища.

Все пак други фактори може да дават основание на собствениците на жилища, отдавани под наем, да увеличават наемните равнища или поне да ги задържат. Такива са например разходите за управление на жилищните сгради.

Асоциацията на наемателите в Швейцария незабавно посъветва членовете си сами да поискат писмено намаляване на наемите. Групата отдавна настоява, че наемните равнища в страната не отговарят на действителността и не кореспондират с лихвите.

Чужденците в Швейцария често се сблъскват с изключително високи наеми за разлика от швейцарците, които се облагодетелстват и от контрола на наемите в страната. При смяна на наемателите собствениците обикновено тестват все по-високи наемни равнища, за да проверят какви нива би приел пазарът. Така новодошлите емигранти се принуждават да плащат значително над средностатистическите наеми в страната, особено в градове като Цюрих и Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още