IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Тайван на прага на корекцията

Броят на продавачите расте, но спекулантите напуснаха пазара

11:34 | 05.06.15 г.
Пазарът на имоти в Тайван на прага на корекцията

Цените на имотите в Тайван, който от години вървеше към спукване на балона, най-накрая вървят към корекция, пише CNBC.

Броят на продавачите непрекъснато расте, а спекулантите напуснаха пазара – една от големите промени на един от най-скъпите пазари на имоти в света, коментира Клиф Со от местната консултантска компания REPro Knight Frank.

Цените на имотите в Тайван почти се удвоиха от 2009 г. насам. Столицата Тайпе пък е един от градовете в света с най-недостъпни жилища. Цените им надвишават годишните доходи на населението над 15 пъти, сочат данните на компанията. За сравнение, това съотношение е по-високо само в Хонконг (17 пъти), докато в Сидни и Токио достига съответно 9,8 пъти и 4,9 пъти.

Правителството в Тайван въведе серия от мерки за “охлаждане” на пазара, които не дадоха желания резултат. Затова властите ще предприемат още една, доста труда стъпка: от 2016 г. се въвежда нов данък върху печалбата от продажбата на имотите, който ще се изчислява на базата на пазарната цена, а не на обикновено по-ниската държавна оценка.

В средносрочен план обаче експертите не очакват, че ситуацията на пазара на имоти в Тайван ще се промени. Жилищата се очаква да останат все така недостъпни за младите тайванци.

Повишаването на цените и на броя на сделките видимо се забавя през последните месеци, но това не е достатъчно, за да примами средностатистическия купувач. През първото тримесечие цените на жилищата в Тайпе са се увеличили само с 1,2% на фона на двуцифрените ръстове от предходните тримесечия. Сделките пък са намалели с около 20 на сто.

Заради силното търсене на по-луксозни жилища през последните години строителите се фокусираха върху този сегмент от пазара, който обаче не е привлекателен за младите семейства. Инвеститорите вече изпитват и проблеми с изплащането на заемите, които са взели за реализацията на тези луксозни проекти. Това кара консултантските компании да очакват спад на цените и във високия сегмент.

Тайванските купувачи на имоти обаче са изключително активни в чужбина. През 2014 г. те са инвестирали 1,63 млрд. долара в недвижимости извън родината, което е с 25 на сто повече спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още