IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед включи пазара на бизнес имоти в САЩ в полезрението си

Цените на активите продължават да се увеличават, расте и кредитирането за сектора на имотите

11:35 | 17.07.15 г.
Фед включи пазара на бизнес имоти в САЩ в полезрението си

След кризата американската икономика не може да се похвали с кой знае колко “горещи точки”. Бизнес имотите обаче са изключение, пише FT.

Цените на бизнес имотите са се увеличили с 12% през последната година и вече надвишават пиковите равнища, достигнати при предишния бум на пазара. Печалбите са особено високи в жилищния сегмент, особено на пазара на многофамилни жилищни сгради в североизточните и западните части на САЩ, според анализ на JPMorgan.

Дори и коригирани спрямо инфлацията, цените на бизнес имотите в страната ще се задържат над предишните им върхове. Това не остава незабелязано от Федералния резерв, макар че многофамилните жилищни сгради бяха извън фокуса на централните банкери.

Пазарните участници очакват цените на апартаментите да се повишават още заради недостига на предлагане, ниските лихви и все по-големия апетит за наем на жилище в центровете на градовете, особено от по-младите. Същевременно строителните предприемачи се фокусират върху изграждането на луксозни жилища.

Според Даян Суонк, икономист в Mesirow Financial, заради по-бавния ръст на доходите увеличението на наемите на жилищата в един момент ще се “сблъска със стената”. Това обаче, според нея, ще навреди на сектора.

“Секторът на имотите има дълъг цикъл, а видяхме бум и срив на пазара на многофамилни жилищни сгради повече от веднъж. Именно многофамилните сгради обаче са сегмент, при който може да се получи свръхстроителство. Наемите, които се предполага, че ще се получават, са много високи”, коментира тя.

В последния си доклад за паричната политика, който представи пред Конгреса, Федералният резерв отбеляза цените на бизнес имотите. Фед отбеляза, че банковите кредити за сектора на имотите са се увеличили значително през последната година в съответствие с нарастващото търсене и при облекчени условия.

Федералният резерв определя условията за развитие на пазара на бизнес имоти в САЩ като “благоприятни”, а жилищното строителство в много региони на страната е изключително силно. Дори и от Асоциацията на строителните компании в САЩ се опасява от свръхстроителство, което да подкопае цените в бъдеще. Въпреки това Фед продължава да оценява уязвимостта на американската икономика като “умерена”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още