IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в Берлин тръгнаха надолу

Само преди малко повече от месец в града бяха въведени мерки за контрол на наемните равнища

09:46 | 22.07.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Наемите в Берлин тръгнаха надолу

Само малко повече от месец, след като мерките за контрол на наемните цени в Германия влязоха в сила пилотно в Берлин, наемите в града са започнали да падат, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Медията припомня, че от юни т.г. в големите градове на страната важат нови правила за определяне на наемите, особено в районите, където се очертава недостиг на жилища. Законът вече забранява нови договори за отдаване под наем да се сключват при цена, която е с над 10 на сто по-висока от средното ниво за съответния район.

Данните на компанията за имоти ImmobilienScout24 сочат, че средният наем в Берлин се е понижил с малко над 3% през последния месец. Същевременно в други градове, в които все още правилата не действат, наемните равнища продължават да се увеличават, особено във Франкфурт и Мюнхен.

От Асоциацията на наемателите в Берлин призовават да се изчака още малко, за да се види дали понижението има връзка с новите правила, тъй като малко преди “таванът” на наемите да бъде въведен, някои наемодатели рязко са увеличили наемните равнища.

Властите във Великобритания следят отблизо какво се случва на наемния пазар на жилища в Германия, защото също обмислят дали да не въведат мерки за контрол на наемите – идея, която среща сериозна съпротива в страната заради дълбоките традиции за инвестиции в имот, отдаван под наем.

Основните опасения са, че подобни мерки няма да работят на Острова, а по-скоро ще ограничат предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
И какво ще постигнат - краткосрочно - има някакъв ефект, а в средносрочен план ще се ограничи предлагането. Ще почнат да се блъскат като сардели в тесни жилища и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още