IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният инвестиционен фонд на Кувейт планира продажба на активи

Фондът иска да подпомогне покриването на бюджетния дефицит заради ниската цена на петрола

12:25 | 12.10.15 г.
Държавният инвестиционен фонд на Кувейт планира продажба на активи

Държавният инвестиционен фонд на Кувейт – един от най-големите в света, обмисля продажбата на активи, за да покрие държавния бюджетен дефицит, породен от ниските цени на петрола. Това съобщава вестник al-Anba, като се позовава на анонимни източници, предава Ройтерс. Засега фондът отказва коментар.

Kuwait Investment Authority (KIA), който притежава активи за над 500 млрд. долара, проучва дали да не продаде някои от тях, които генерират под 9 на сто годишна възвръщаемост.

Фондът е инвестирал по целия свят – в САЩ, Европа и Азия, и в различни активи – облигации, акции и имоти.

Източниците на изданието посочват, че продажбите се очаква да са за около 9 млрд. динара (30 млрд. долара). Според властите в страната продажбата на активите, които носят под 9 на сто годишна възвръщаемост, би бил най-евтиният начин за покриване на бюджетния дефицит и финансиране на планираните инфраструктурни проекти.

Информационната агенция припомня, че някои от държавите в Персийския залив вече започнаха ликвидация на активи, за да покрият дефицитите си заради поевтиняването на петрола. Сред първите беше Саудитска Арабия.

Въпреки че Кувейт е един от най-богатите износители на нефт в региона и не е във финансова опасност, държавните приходи претърпяха тежък удар през тази година заради ситуацията с петрола. През първите пет месеца на фискалната година, която започна през април, правителството отчете дефицит от над 1 млрд. динара и то след приспадане на Фонда за бъдещите поколения, който е част от държавния инвестиционен фонд.

В края на миналия месец финансовият министър на Кувейт съобщи, че правителството планира да емитира облигации в местна валута, за да подпомогне планирането на дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още