IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на имоти в Алпите се повишава

Според нов доклад една от причините за това е по-слабото евро

16:58 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Търсенето на имоти в Алпите нараства, подкрепено от по-гъвкавата еврозона, по-голямата яснота по отношение на данъците, както и от по-слабото евро, твърди нов доклад, цитиран от PropertyWire.

Последните резултати на индекса Prime Ski Property Index на имотния консултант Knight Frank подчертават предимно стабилната пазарна среда.

Курортите Вал д'Изер и Мерибел водят в класацията за 2015, отчитайки годишен ръст на цените съответно от 5,8% и 4,5%. Активността в сегмента на първокласните имоти във Френските Алпи е концентрирана в ценовия диапазон между 1,5 и 2,5 млн. евро, като курорти като Шамони и Куршевел 1550 стават все по-полярни.

Според доклада движението на валутите е изиграло основна роля за определянето на търсенето в региона. За много купувачи изборът на място, както и претеглянето на предимствата и недостатъците на различните ски курорти може да бъде голямо предизвикателство.

Докладът посочва още, че швейцарските правила за това кой какво може да купи и къде, са сложни дори за най-опитните адвокати в сферата на недвижимите имоти заради регулациите за местните и чуждестранните лица, твърдят компаниите Lex Koller и Lex Weber.

Като цяло индексът не отбелязва съществена промяна с пределен спад от 1%, отчетен за годината до юни 2015 г. с Вал д'Изер и Мерибел начело в класацията.

В реално изражение на цените ексклузивните курорти Куршевел 1850 и Гщаад обаче са начело, като цените на първокласните имоти там обикновено са съответно около 25 хил. евро и и 30 хил. франка на кв.м.

Във френските Алпи пазарът на първокласните имоти с цени над 15 млн. евро се е забавил, отчасти заради липсата на руски купувачи, но и тъй като една част от свръхзаможните частни лица преразглеждат бюджетите си и обмислят разпределянето на капитал сред няколко имота или активи на различни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още