IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания отчитат спад и през ноември

Недостигът на имоти ще продължи да упражнява натиск върху пазара, според кредитор

13:44 | 08.12.15 г.
Цените на жилищата във Великобритания отчитат спад и през ноември

Цените на жилищата във Великобритания записват спад и през ноември в сравнение с предходния месец, но все по-големият недостиг на имоти за продажба ще продължава да упражнява натиск върху пазара. Такива са заключенията на ипотечния кредитор Halifax, цитирани от Ройтерс.

Цените на жилищата са паднали с 0,2% през ноември, сочи индексът на Halifax. Индикаторът на компанията обаче често е волатилен, отбелязва информационната агенция.

Годишното покачване на цените за трите месеца, завършващи през ноември, е 9%, отчита Halifax. На годишна база цените на жилищата за трите месеца, завършващи през октомври, нараснаха с 9,7%.

През периода септември-ноемви жилищата на Острова се поскъпнали с 1,4% в сравнение с предходните три месеца, като това е най-малкото повишение на цената от декември миналата година.

Кредиторът очаква поскъпването на жилищата във Великобритания да се забави до 4-6% през следващата година.

Икономическият растеж, доходите, които се покачват по-бързо от инфлацията, и рекордно ниските лихви по ипотечните кредити повишават търсенето на пазара, коментира икономиста Мартин Елис от Halifax.

„Все по-острият дисбаланс между търсенето и предлагането е причината цените да се покачват с високи темпове, като е малко вероятно тази ситуация да се промени в краткосрочен план", казва той.

Междувременно финансовият министър Джордж Осбърн заяви, че иска да улесни строителните предприемачи. В стремежа си да помогне на хората, които искат да закупят собствен дом, миналия месец той обяви данък за инвеститорите, които купуват имоти, за да ги отдават под наем.

Според проучване на Ройтерс цените на жилищата на Острова ще се покачат с 4,3% през 2016 г., като поскъпването ще е по бавно от очакваните 5% за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още