IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ иска затягане на кредитирането за покупка на имот за отдаване под наем

Секторът е една от причините за недостиг на жилища на Острова и спомага за силния ръст на цените

12:17 | 15.12.15 г.
АЦБ иска затягане на кредитирането за покупка на имот за отдаване под наем

Ипотечното кредитиране за купувачи на жилища във Великобритания, които планират да отдават имотите под наем, ще бъде затегнато. Това предвиждат предложения на Английската централна банка (АЦБ), които ще ѝ дадат повече правомощия за контрол на сектора, пише Financial Times.

Финансовият министър на страната Джордж Осбърн ще насрочи консултация преди празниците, като планира да даде на комисията по финансова политика на институцията повече правомощия над контрола на кредитните политики в сектора, посочва изданието.

В началото на тази година комисията контролира нивото на задлъжнялост на домакинствата, които купуват жилища за собствени нужди. Що се отнася до сегмента от пазара на имоти, при който жилища се купуват с цел отдаване под наем, комисията може само да отправя препоръки, но не и да принуди банките да променят практиките си при кредитиране.

Самата комисия от месеци настоява финансовото министерство на Острова да разшири правомощията ѝ и в този сегмент, за да може да контролира кредитирането, като наложи „таван“ на размера на ипотеките спрямо стойността на имотите и доходите на кредитополучателите, припомня изданието.

Английската централна банка предупреди наскоро за рисковете пред икономиката заради сектора на имотите и по-конкретно – сделките с жилища за отдаване под наем. „Силният ръст на кредитирането за покупка на жилища, отдавани под наем, може да има отражение върху финансовата стабилност“, посочва се в доклад на финансовата комисия на британската централна банка.

Предложенията на институцията, заедно с увеличеното данъчно бреме за инвеститорите в имоти, отдавани под наем, със сигурност ще предизвика гневна реакция, коментира изданието. Осбърн наложи допълнителен гербов налог от 3% на хората, които купуват второ и следващо жилище, а от догодина ще отпаднат и данъчните облекчения за купувачите на имоти, отдавани под наем.

Изданието припомня също така, че през миналата година финансовата комисия на британската централна банка наложи „таван“ на дела на рисковите ипотеки, които отпускат банките, от всички отпуснати ипотеки. Институцията изисква от кредиторите да правят и своеобразен стрес тест на кредитополучателите, за да проверят дали те ще се справят с изплащането на заемите при евентуален ръст на лихвите.

Тези правила обаче не важат за ипотеките, отпускани с цел придобиване на жилище за отдаване под наем. Тези заеми са около една шеста от всички ипотеки, отпускани във Великобритания.

След края на финансовата криза се наблюдава засилен интерес към инвестицията в жилище с цел отдаване под наем заради засиленото търсене и по-високата доходност на фона на ниските лихви по банковите депозити. Интересът е в основата и на недостига на жилища на Острова, което тласка нагоре цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още