IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на най-големия оператор на хотели в Европа расте въпреки атаките в Париж

Веригата Accor отчита 244 млн. евро печалба и 5,58 млрд. евро приходи за 2015 г.

13:22 | 18.02.16 г.
<p>
	Откакто оглави компанията, Себастиен Базен започна да реорганизира и трансформира дейността й. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Откакто оглави компанията, Себастиен Базен започна да реорганизира и трансформира дейността й. Снимка: Ройтерс

Най-големият оператор на хотели в Европа – Accor, отчита 3,5% ръст на сравнимата оперативна печалба въпреки терористичните атаки в Париж, които предизвикаха рязък спад на местния пазар на хотели, съобщава FT.

Печалбата преди лихви и данъци на компанията достига 665 млн. евро – в средата на ревизирания от компанията таргет (655-675 млн. евро) и малко над прогнозите на анализаторите за 663 млн. евро.

Нетната печалба за цялата година е 244 млн. евро, като е с 9,4% по-висока спрямо предходната.

Приходите за 2015 г. възлизат на 5,58 млрд. евро, което е с 2,9% повече на годишна база. Приходите от налична стая в района на Париж обаче намаляват с 3,4% за годината и с 12,4% през последното тримесечие спрямо последните три месеца на 2014 г. в резултат от удара върху туризма от нападенията.

Групата посочва, че намалението за Париж е щяло да е още по-сериозно, ако не беше световната конференция за климата точно след атаките.

Същевременно обаче приходите на веригата от Северна, Централна и Източна Европа се увеличават с 5 на сто, като Германия и Великобритания са основните двигатели на растежа. Ръстът на приходите в региона на Средиземно море, Близкия изток и Африка се ускорява до 7,9 на сто спрямо 2014 г., в Испания – до 11,4%, а в Италия – с 9,6%.

Председателят на борда на директорите на веригата и главен изпълнителен директор Себастиен Базен коментира представянето й като “изключително” и “задвижвано от стратегическата, оперативна и културна трансформация”, която той предприе със заемането на поста.

Базен обаче предупреждава, че глобалната икономическа обстановка е "извънредно променлива".

Accor обяви, че възнамерява да навлезе и на пазара на частни наеми. Компанията притежава 30% от Oasis Collections – компания за частни наеми, както и 49% в Squarebreak, която предлага частни луксозни имоти в курорти чрез цифрова платформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още