IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай засилва наблюдението над финансирането за имотите

Пекин разработва правила за пазар на секюритизирани необслужвани кредити

10:45 | 09.03.16 г.
Централната банка на Китай засилва наблюдението над финансирането за имотите

Централната банка на Китай ще засили наблюдението над финансирането за недвижими имоти, за да подкрепи „здравословното“ развитие на пазара. Това коментира управителят на институцията Чън Юлу, цитиран от Ройтерс.

Според Чън моментът е подходящ за „експериментиране“ с необслужваните кредити. По думите му в момента централната банка в Пекин работи с други агенции по правила за секюритизация на проблемни дългове с цел последващата им продажба.

Управителят на китайската централна банка отрича, че силните ръстове на цените на жилищата в големите градове на страната имат връзка с паричната политика на институцията. Според него има други фактори, които повече влияят на пазара. Сред тях са небалансираното развитие на градовете, необходимостта от инвестиции на домакинствата, както и медийната истерия.

Чън Юлу отчита още, че ръстът на кредитирането за първите два месеца от годината е практически в унисон със сегашната икономическа ситуация и инфлацията.

Същевременно Ройтерс отбелязва, че китайските купувачи на имоти вече се насочват към не толкова традиционни за тях дестинации у дома и в чужбина.

Инвеститорите са както компании за частен капитал, така и по-заможни физически лица. Те са активни по целия свят, като някои купуват ваканционни жилища, други търсят домове за децата си в близост до престижни училища, а трети се ръководят от политическите перспективи, поради което се интересуват от пазари като Мианмар например.

Китайците са сред основните групи инвеститори в градове като Лондон, Ню Йорк, Сидни, както и Дубай и Хонконг. Китайски купувачи се насочват например и към Банкок заради силния ръст на цените в най-големите градове в страната – Пекин, Шънджън, Шанхай и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още