IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският град Гуанджоу е глобален лидер по годишен ръст на наемите

В Европа като цяло наемните равнища продължават да се понижават

11:17 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Стари сгради в Гуанджоу отстъпват място на небостъргачите. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Стари сгради в Гуанджоу отстъпват място на небостъргачите. Снимка: архив Ройтерс

Китайският град Гуанджоу е глобален лидер по годишен ръст на наемите през последното тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Към края на декември 2015 г. наемните равнища в града отчитат ръст от 5,3% на годишна база и 0,2% за последното тримесечие спрямо последните три месеца на 2014 г.

Втората позиция е за Токио с годишен ръст от 3,3% и 5,4% за тримесечието, а третата – за Торонто със също 3,3% годишен ръст на наемите, но 0,2% годишен спад.

Сред градовете с най-силен ръст на наемите се нареждат още Ню Йорк, Шанхай и Кейптаун.

Същевременно на другия полюс е Женева, където през последните три месеца на 2015 г. е отчетен годишен спад от 7,1%, а за тримесечието – 4,4%. На второ място по спад на наемните равнища е Москва с годишен спад от 6,5%, но ръст за тримесечието от 8%, а третата позиция е за Найроби с понижение от 5,1%.

Стабилни остават наемите за периода в Тайпе, а в Лондон се наблюдава силно забавяне.

Регионът с най-силен ръст на наемите в края на 2015 г. е Северна Америка – средно 2,8% на годишна база. Следва Азиатско-тихоокеанският регион с 0,6%. В Европа е отчетен най-силен спад – средно 3,5%, а в Африка и Близкия изток са отчетени понижения от съответно 1,8% и 0,8%.

Глобалният индекс на консултантската компания за наемите отчита понижение от 1,1% през последното тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. За сравнение, в края на 2014 г. беше отчетено увеличение на индекса от 2,5%.

Представянето на глобалните пазари на наеми на имоти силно зависи от заетостта и развитието на сектора на услугите на съответния пазар, посочва компанията в доклада си. Колебанията на фондовите пазари и сривът на цените на суровините са допринесли значително за по-слабото представяне на наемите през миналата година, пише още в доклада.

Глобалният индекс на компанията за наемите е с 19 на сто над дъното, което достигна през второто тримесечие на 2009 г., сочат още данните. От началото на 2007 г. до третото тримесечие на 2008 г. индексът е отчитал годишен ръст по около 9 на сто, докато след второто тримесечие на 2009 г. годишният ръст се е забавил до 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още