IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарите в Европа вече не следват циклични тенденции

Заради фокуса върху първокласните търговски обекти общият брой на магазините се очаква да намалее през следващите години

09:48 | 13.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари на бизнес имоти се характеризират от продължаващо високо търсене, ясно изразено въздействие на онлайн търговията за някои от сегментите на пазара, както и намаляващ цикличен характер на офис пазарите. Това се посочва в доклад на паневропейски инвеститор Patrizia Immobilien, цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

За тази година компанията прогнозира, че търсенето пак ще изпреварва предлагането, със силен апетит за ключови активи и активи с добавена стойност на пазарите в цяла Европа. 

Институционалните инвестиции в сектора се очаква да продължат да растат заради рекордно ниските лихви, допълва се в доклада.

Според компанията обаче офис пазарите в Европа вече не следват цикличната тенденция от последните години заради продължаващото стабилизиране на наемите и нивата на незаетост. “Инвеститорите, които са насочвали стратегиите си в зависимост от циклите, трябва да преосмислят плановете си”, коментира Марк Сийлбек, автор на изследването и ръководител изследвания в Patrizia.

В доклада се подчертава, че популярността на онлайн търговията на дребно продължава да има значително въздействие в търговския и логистичния сегмент от пазара. Промените в потребителските разходи и нарастващата популярност на онлайн пазаруването предизвикват значителен ръст в търсенето на логистични площи. Това отваря цяла редица нови възможности за институционални инвеститори, посочва се в доклада.

Промените в навиците на потребителите и онлайн търговията променят и начина, по който търговците на дребно гледат на магазините си. Това означава, че фокусът отново ще падне върху висококачествените обекти на първокласни локации.

Същевременно търговските пространства на вторични и третични локации се очаква да намаляват, което ще доведе до цялостен спад на броя на магазините за търговия на дребно през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още