IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Италия забавят спада

Продажбите на имоти в страната се увеличават за втора поредна година, като най-силен ръст е отчетен в Милано

12:48 | 09.05.16 г.
<p>
	Най-скъпите жилища в Италия са във Венеция. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Най-скъпите жилища в Италия са във Венеция. Снимка: Pixabay

Цените на жилищата в Италия продължават да се понижават, но темповете на спад се забавят, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на един от най-големите портали за имоти в страната Idealista.it, цитирани от онлайн изданието globalpropertyguide.com.

От третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2015 г. цените на имотите в Италия са се понижили с 16 на сто. Спадът достига 23 на сто, коригиран с инфлацията, показват данните на ЕЦБ.

През третото тримесечие на 2015 г., откогато са последните актуални данни, цените на имотите в Италия са се понижили с 2,3% на годишна база, показват още данните на ЕЦБ.

Според статистиката на имотния портал средната цена на жилищата в 13-те най-големи града се понижава с 2,1% на годишна база за новите жилища и с 2,5% за старите.

Предварителните оценки на портала показват, че през последното тримесечие на миналата година цените на старите жилища в страната са се понижили с 5% до 1 973 евро за кв.м. При новите жилища понижението е наполовина по-слабо.

В столицата Рим средният спад на цените на имотите достига 7,5% за 2015 г., отчита порталът. Сред градовете с двуцифрен спад на цените са Пордероне, Верчели, Барлета, а от по-големите градове с по-сериозен спад – около и над средния, се отличават Генуа, Бари и Палермо.

Понижение на цените е отчетено и в градове като Катания, Флоренция, Венеция, Болоня и други. Същевременно в Неапол и Милано цените остават стабилни.

Най-скъпите жилища в Италия са във Венеция, показват още данните. Средната цена в града, който е една от най-популярните туристически дестинации в света, достига 4 383 евро за кв.м. Следва Милано с малко под 3 500 евро. Рим и Флоренция са на съответно четвърто и пето място в страната по високи цени на жилищата – малко под 3 400 евро за кв.м и в двата града.

За втора поредна година се отчита ръст на продажбите на имоти в Италия на фона на продължаващия спад на цените. През миналата година са отчетени над 445 хил. сделки с имоти в страната, според италианската национална статистика.

Най-силен ръст на продажбите е отчетен в Милано – почти 13,5% за миналата година. Силни ръстове са регистрирани и в Палермо, Флоренция, Торино, Неапол и Болоня.

Историческите данни показват, че от началото на века до края на първото полугодие на 2008 г., цените на имотите в Италия са се увеличили с 85%. С корекция на инфлацията ръстът достига 53%. От второто полугодие на 2008 г. цените започнаха да падат заради глобалната финансова криза, като спадът се ускори в периода 2011-2014 г.

От 2015 г. се наблюдава забавяне на ценовите спадове и бързо възстановяване на пазарите на първокласни имоти.

Заради кризата на имотния пазар обаче в момента отдаването под наем на имоти не е атрактивно за собствениците заради ниската възвръщаемост и продължаващия спад на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още