IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природата като оръжие в борбата с глобалното затопляне

Много градове в света залагат все повече на "зелена" инфраструктура, за да се защитят от замърсяване, бури и температурни повишения

12:18 | 05.06.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Отговорът на Китай към северните му пустини, нахлуващи към градове като Пекин, се превръща в упражнение по садене на дървета, проект с наименованието Three-North Shelterbelt. Макар че т.нар. "Велика зелена стена" е един от най-амбициозните проекти в областта на околната среда, той е само един от много опити да се защитят градовете от замърсяване, бури и температурни повишения, като се използва ценен ресурс: природата, пише Financial Times.

Отдавна е известно, че зеленината подобрява качеството на въздуха. Ето защо градските паркове, като Майдан в Калкута, Индия или Сентръл Парк в Ню Йорк, често са наричани „белите дробове на града“. Но след като замърсяването и все по-силните бури заплашват градските райони, проектантите започват да признават, че природата има повече от една цел.

Т.нар. „зелена инфраструктура“ може да бъде използвана за попиването на вода, която иначе може да залее общинските площи. Когато супербурята Санди удари Ню Йорк и Ню Джърси в края на 2012 г., например, дъждът преля в тунелите на метрото и спря наземните електрически и комуникационни мрежи.

„Честотата, непредсказуемостта и силата на бурите се оказват разрушителни за много конвенционални системи“, казва Джейсън Скот, управляващ партньор в Encourage Capital, компания за управление на активи, която специализира в инвестиции в подкрепа на решаването на социални и екологични проблеми.

Силните дъждовни бури са причината огромни количества непречистени води – съдържащи всичко от моторно масло и торове до отпадъчни води, да попадат в системите за питейна вода и откритите водни пътища.

Зелената инфраструктура – например зелени покриви, саксии и пропускливи настилки, които позволяват на водата да се филтрира към почвата под тях, може да спре това. „Идеята зад подхода на зелената инфраструктура е да имитираме начина, по който природата управлява водите“, казва Лари Ливайн, старши юридически представител във водната програма на американската екологична група Natural Resources Defence Council.

Природата може да подобри и качеството на въздуха в градовете. В Ахмедабаб, един от големите градове в Индия, където летните температури могат да надминат 40 градуса, градоустройственият план включва свързването на реката на града - Сабармати, с езера, създаването на множество паркове и засаждането на дървета.

Подобни схеми могат да помогнат за контролирането на летните температури, казва Иън Мел, лектор по планиране и гражданско инженерство в Liverpool University. “Те използват дървета и по-добро управление на езерата и реката, за да облекчат екстремните характеристики на климата“, казва той.

Други природни ресурси също могат да бъдат ползвани. „В някои части от света мангровите дървета са невероятни за защита от наводнения и предотвратяването на ерозия на почвата“, допълва Ливайн. „Зелената инфраструктура от този вид е голяма част от механизмите за адаптиране към климатичните промени“.

Но макар че зелената инфраструктура прави много, за да се справи с наводненията, замърсяването на въздуха и негостоприемните градски температури, трудно е проектантите и инвеститорите да бъдат убедени, че идеята си струва парите.

„Всичко е свързано с това да разберат какви са предварителните разходи и как с времето те се превръщат в ползи“, казва Ерик Макърс, мениджър по ефективността на сградите в Ross Center for Sustainable Cities към World Resources Institute.

Това е особено трудно за развиващите се икономики, където конкуренцията в строителството означава, че градските центрове се застрояват със страхотна скорост, често без достатъчно планиране. „Мащабът на строителство означава, че климатичните промени са оставени за по-късно решаване“, казва Мел.

Някои по-стари градове създават финансови стимули за строителите, за да станат "зелени". Във Вашингтон, например, са въведени регулации, които правят задължително сградите в определени райони да имат зелена инфраструктура. Градът въведе схема за търговия с кредити за удържане на дъждовните води за сгради, където това не е технически възможно.

Кредитите, които се търгуват на отворен пазар, могат да бъдат купени от строители, действащи в части от града, които не са включени в регулациите, но които въпреки това инвестират в устойчиви проекти.

Скот вярва, че още от тези видове иновативни финансови механизми ще бъдат нужни, за да се засили въвеждането на градска зелена инфраструктура. „Много от решенията са финансиращи, тъй като капиталовите пазари не знаят как да оценят тези проекти“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Да, глобално затопляне има. И винаги е имало. Просто в Природата има цикличност на процесите.Но ... същота така е факт, че хомо сапиенс от съществуването си до днес се стреми да овладее тези процеси и да извлече максимална полза от всички земни блага.Рядко се замисля за бъдещето и къса една по една нишките, които го свързват с Природата, забравяйки, че той е също е брънка от веригата, която прекъсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
tnm
преди 7 години
Това с температурата от 12 градуса е вярно, но също така трябва да се знае, че наличието на дървета води и до така наречения албедо ефект. Короните им затъмяват почвата и светлината вместо да се отразя, се поглъща от земната повърхност. Затова залесяване върви с направата на водни огледала. При водната повърхност албедото е доста голямо.За корените дърветата и филтрацията на водата в почвата обаче, може доста да поспорим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Има глобално затопляне, не е ясна причината за него.Също така е много удобен инструмент за различни цели, особено за измисляне на нови и доста спорни бизнес предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Не съм с леви убеждения и резби, но други "печени" градоначалници и министър-председатели вдигнаха цената на градския транспорт до такива размери, че вече зеленото мислене и пазенето на природата изисква освен волски нерви по спирките и вътре в превозните средства, но и много сериозен финансов ресурс, който в последствие ще бъде инвестиран в нечии джобове, а определени прослойки от обществото ще продължат да пазят природата, като се возят гратис, т.к. тях никой никога не ги проверява...Да ни е честита "червената" столица....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ТА И ПРОЧЕЕ БОГОИЗБРАНИ нема да променът това.....друг начин да се опише това е второто пришествие. А да, мож да стане и в един миг. ядрена война и аре чао. кво ше има посуе - никой не знае. Дано земята остане жива и без органичните. ШЕ Е КРАСИВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
scott
преди 7 години
студио, глобално затопляне ИМА!Обаче, то не се изрезева във покачване на ТЕМПЕРАТУРИТЕ на земята. А ВЪВ КРАЙ НА УМЕРЕНИА КЛИМАТ! Алчността на евреите и другите лихвари убива земята. При това, най-масовите убийци като военните, атомните централи и ракетните системи, че и гражданската авиациа имат статут на нужни, благороднти и непорочни. Затва: земята просто ше си умре или ше мутира. Щи начертаем как ше стане. Парниковиа ефект повишава температурите в горните слоеве на атмосферата. Все по-топъл въздух се пренася към полюсите и ледъ ше се разтапя там. Резултат? Все повече вода във водния цикъл, наводнаниа, изчезване на суши. При тва - водата нема да пада у пустините, а в умерените, субконтинентални и тундрови пояси. Ше има само два сезона! Много сух и с постоянни валежи. Отмиване на почвите, което оцелее - оцелее. Нещо като екваториална африка, само че във северните суши. + заледяване. ПРОСТО ПЛАНЕТАТА ШЕ СТАНЕ ВРЪЖДЕБНА КЪМ СИЧКИ ВИСШИ И ОРГАНИЧНИ ФОРМИ НА ЖИВОТ. И НИКВИ ВИСШИ, ЕВРЕЙЧЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 16
studioaa
преди 7 години
Няма глобално затопляне причинено от човешката дейност, то е плод на болната фантазия на крайнолеви демагози и мизантропи. Историята не е започнала от 1850г откогато се пазят данни за климата, по времето когато Исус се е родил в Галилея, климата е бил средно с 6-7 градуса по-горещ глобално отколкото е сега. Това индустрията ли го е причинила??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 7 години
ами да, дърветата вадят вода от подпочвените води,например на 20 метра под повърхността, където температурата е 12 градуса, и изпарявайки тази вода на повърхността, охлаждатосвен това през корените на дърветата водата попива в дълбочина, като през тръби и така не се получава заблатяванебез корените на дърветата, водата не може да пробие, защото почвата е като камъквсеки може да тества като полее саксия със суха почва без цвете в нея и саксия с цвете в нея. всеки знае, че излишната вода във втория случай веднага стига до долу и изтича...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още