IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко опасен може да е Brexit за сектора на бизнес имотите в Ирландия?

Дъблин се очертава да привлече хиляди работни места от Лондон, но може да се стигне и до спад на цените на активите на "лошата" банка

21:22 | 07.07.16 г.
<p>
	Дъблин.<em> Снимка: Pixabay</em></p>

Дъблин. Снимка: Pixabay

Секторът на бизнес имотите в Ирландия – един от най-силните в Европа в момента, може и да пострада заради решението на 52% от британците страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), пише Wall Street Journal.

Преди референдума на Острова, който се проведе на 23 юни, всички сегменти от пазара се възстановяваха силно на фона на добрия ръст на икономиката. През 2015 г. БВП на страната се разшири с почти 8 на сто в сравнение със средните 1,6% за еврозоната като цяло.

Нещата обаче вече не изглеждат толкова добре след референдума. Консултантската компания Fitzgerald Ireland например понижи прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 3,8% от 4,4%, а за 2017 г. - до 2,4% от 3,8%.

Анализатори прогнозират, че ще има негативни последствия както в краткосрочен, така и в дългосрочен план за пазара на офиси, търговски площи и хотели. Брокери съобщават, че наематели и инвеститори вече подхождат изключително внимателно, а туристическата индустрия се подготвя за спад на посетителите от Великобритания през лятото заради отслабения паунд.

Евентуално забавяне на търговията между двете страни също ще има негативно отражение върху ирландската икономика.

Някои инвеститори в бизнес имоти в Ирландия ще се облагодетелстват от Brexit. Десетки хиляди работни места е много вероятно да бъдат прехвърлени от Лондон към Дъблин, посочват експерти. Това означава засилване на търсенето и изостряне на недостига на предлагане, включително на офиси и жилища.

Същевременно строителната индустрия в страната остава доста слаба и неактивна на фона на темповете, с които се създават нови домакинства.

Негативен ефект от Brexit може да се очаква за т.нар. „лоша“ банка на Ирландия, която акумулира проблемните имотни активи на банките след кризата, за да ги осребри. Преди вота във Великобритания агенцията планираше да продаде всичките си активи и да възстанови на ирландските данъкоплатци 2,3 млрд. евро. Някои експерти очакваха и по-големи приходи.

Brexit обаче вероятно ще се отрази негативно върху стойността на активите на „лошата“ банка и ще затрудни усилията ѝ да се освободи от тях на фона на нежеланието на банките на кредитират инвестиции в имоти.

Друг ефект от Brexit е свързан с банковото кредитиране, което се очаква да продължи да се свива и то не само в Ирландия, а в цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още