IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ продължават да се увеличават

В Сан Хосе средната цена на еднофамилна къща вече е над 1 млн. долара

09:32 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на жилищата в САЩ продължават да се увеличават. В Сан Хосе, Калифорния, е отчетена и рекордна средна стойност на еднофамилните жилища – над 1 млн. долара, показват данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Асоциацията отчита динамиката на цените в 178 градски района. През второто тримесечие на годината ръстът на цените на еднофамилните жилища достига 83%. В 148 от наблюдаваните пазари са измерени увеличения на цените в сравнение с второто тримесечие на 2015 г. 

Само на 29 пазара е отчетено по-слабо увеличение на цените в сравнение с миналата година. На 25 пазара са регистрирани двуцифрени ръстове в процентно изражение.

Според главния икономист на организацията Лорънс Юн основен двигател на цените са бързите темпове, с които имотите се реализират на пазара, и ограничените запаси от жилища.

"Непрекъснатото подобряване на местните пазари на труда и лихвите на ипотеките, които се колебаят около рекордно ниски нива, изкарват купувачите на имоти на пазара в повечето големи и средни градове”, коментира Юн.

Той подчертава, че жилищното строителство още не успява да компенсира търсенето. Значително по-слаба е и активността на собствениците, които обявяват имотите си за продажба на вторичния пазар.

В национален мащаб средната цена на еднофамилните жилища се увеличава с 5% през второто тримесечие на годишна база до 240 700 долара.

Продажбите са се увеличили с почти 4% до сезонно изгладен годишен темп от 5,5 млн. жилищни единици, показват още данните, което е с над 4% повече спрямо второто тримесечие на 2015 г.

В края на второто тримесечие на разположение за продажба са под 2,25 млн. жилища в САЩ. При запазване на сегашните темпове на продажбите запасите ще стигнат за около 4,7 месеца спрямо 5,1 месеца преди година.

Юн подчертава, че ако новото строителство не настигне търсенето се очаква сериозен дисбаланс на пазара.

Най-скъпите пазари в САЩ през второто тримесечие са Сан Хосе с 1,085 млн. долара средна цена за еднофамилна къща, Сан Франциско с 885 600 долара, Санта Ана със 742 200 долара, Хонолулу със 725 200 долара и Сан Диего с 589 900 долара.

Същевременно най-ниски са цените в няколко малки градчета в Охайо, Мериленд, Илинойс и Ню Йорк – под и около 100 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още