IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай продължават да се забавят

Ситуацията в сектора помрачава перспективите пред икономическия растеж на страната

12:56 | 15.08.16 г.
Инвестициите в имоти в Китай продължават да се забавят

Инвестициите в имоти в Китай се забавят за периода януари-юли, което помрачава перспективите пред икономическия растеж на страната през второто полугодие, пише Ройтерс.

За периода инвестициите в сектора на имотите отчитат ръст от над 5 на сто, сочат данните на китайското национално статистическо бюро. Увеличението през първите шест месеца на годината беше малко над 6 на сто, припомня информационната агенция.

Само през юли ръстът на инвестициите се забавя до 1,4% в сравнение с 3,5% през юни, показват изчисления на информационната агенция на базата на данните. 

Забавят се и продажбите на имоти, измерени през общата площ на реализираните на пазара жилища. От януари до юли ръстът на продажбите е 26,4% спрямо 27,9% от началото на годината до края на юни.

Според анализатори основен проблем на пазара на имоти в Китай е свръхпредлагането. Очакванията са, че този проблем скоро няма да бъде решен, особено в най-малките градове.

Секторът на имотите в Китай отчете “горещ” старт на годината заради облекченията на ограничителните политики, които правителството въведе през последните години заради опасения от балон.

Ръстът на инвестициите и продажбите от началото на годината, които подкрепиха и по-широкия икономически растеж, се оказаха неустойчиви. Все повече големи градове въвеждат ограничителни мерки за пазара на местно ниво заради бързия ръст на цените.

Със загубата на инерция на инвестициите в имоти перспективите пред икономическия растеж на Китай през втората половина на годината изглеждат все по-мрачни. Секторът е изключително небалансиран, което води до затягане на контрола заради “прегряването” на пазара в най-големите градове.

Инвестициите в имоти засягат директно и индиректно още 40 икономически отрасъла в Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още