IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Китай продължава да се забавя

Същевременно инвестициите на китайци на пазарите на имоти в чужбина се увеличават

10:18 | 18.08.16 г.
Ръстът на цените на жилищата в Китай продължава да се забавя

Ръстовете на цените на жилищата в Китай продължават да се забавят и през юли, тъй като все повече градове налагат нови ограничения пред покупката на жилище заради опасения от балон, съобщава Bloomberg, като се позовава на данните на китайското национално статистическо бюро.

Цените на новите жилища се увеличават в 51 града от наблюдаваните от правителството за целите на статистиката 70 града. През юни увеличение беше отчетено в 55 от градовете, припомня информационната агенция.

Същевременно спадове са отчетени в 16 града спрямо 10 през предходния месец.

Данните показват, че мерките за затягане на пазара имат ефект и ръстовете на цените се забавят. Сред мерките са увеличаване на изискванията за първоначална вноска при покупка на жилище, забрана за придобиване на имот на хора без жителство в съответния град, увеличаване на изискванията за придобиване на втори дом и т.н.

Средната цена на новите жилища в Китай отчита ръст от 0,7% през юли спрямо юни, когато също се увеличи с 0,7%, сочат правителствените данни. Подобна тенденция отчита и частната компания SouFun Holdings Ltd., която притежава най-големия уебсайт за имоти в страната. Според нейните данни ръстът на цените през юли достига 1,6%, но тя наблюдава 100 града в страната.

Ръстовете на цените видимо се забавят и в най-големите, и във второстепенните градски центрове. Най-силен ръст на цените на жилищата през юли правителството отчита в Сиамен - 4,6% спрямо юни. Следва Хефей с 4,2%.

В Шанхай увеличението за месеца достига 1,4%, а в Шънджън – 2%. В Пекин и Гуанджоу увеличението на цените е съответно 1,7% и 1,3%.

Икономисти обаче се опасяват, че забавянето на пазара на имоти ще доведе и до ново забавяне на икономическия растеж заради широкото влияние на сектора върху БВП на страната. Политици от централното правителство обаче подкрепят ограничителните мерки по места заради резкия ръст на цените, включително и на земята за строителство.

Същевременно консултантската компания CBRE отчита, че през първата половина на годината инвестициите на китайците в имоти в чужбина са нараснали повече от два пъти на годишна база. Най-популярната дестинация за китайските купувачи са САЩ, предава Ройтерс. Най-предпочитаните активи са офисите и жилищата.

Половината от инвестициите на китайци на глобалните пазари на имоти са от застрахователни компании, отчитат още експертите. Почти една четвърт от обемите са осъществени от различни конгломерати, а една десета – от строителни компании.

Все повече китайски инвеститори търсят възможности в чужбина заради забавящия се пазар у дома. Някои по-опитни инвеститори вече се насочват и към алтернативни имоти, например – студентски жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още