IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Европа остават атрактивни за инвеститорите въпреки несигурността

Водещите градове в Германия и Испания са сред най-силните пазари

08:53 | 07.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Имотите в Европа остават атрактивни за инвеститорите въпреки политическата несигурност и предстоящите избори в няколко от водещите членки на Европейския съюз (ЕС). Това показват резултатите от глобалното изследване на RICS за нагласите към сектора на имотите в глобален мащаб.

През последното тримесечие на 2016 г. цялостните условия на инвестиционния пазар в Европа са продължили да се подобряват. Динамиката на търсенето изглежда най-благоприятна в Унгария, Испания, Ирландия и Чехия, което води и до по-добри перспективи пред ръста на наемите.

Водещите градове в Германия – Мюнхен, Франкфурт и Берлин, и Испания – Мадрид и Барселона, както и Амстердам, Лисабон и Дъблин, се очертават като най-силните пазари на имоти в Европа.

Стабилни тенденции на ръст се наблюдават и на някои по-малки пазари, като Будапеща и Прага например, където и инвестициите, и търсенето вървят в положителна посока.

По-нюансирана е картината на пазара в Париж. Търсенето от страна на наемателите е потиснато, а инвеститорите са доста по-внимателни. „На кантар“ е и пазарът в Милано, където положително настроените инвеститори и наематели се изравняват с по-предпазливите, които имат опасения за пазара заради политическата ситуация.

Подкрепа на пазара на имоти в Европа продължава да оказва разхлабената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Банката продължава да изпълнява програмата си за изкупуване на активи и дава заявка, че може да я удължи и след края на 2017 г., ако сметне за необходимо.

Значително се влошават обаче настроенията на инвеститори и наематели в Лондон. След силното представяне на пазара през 2014 г. и 2015 г. картината сега не е много оптимистична. Очакванията за следващите 12 месеца е спадовете на търсенето и инвестициите да продължат. Предвижда се и леко понижение на капиталовите оценки във всички сегменти от пазара.

Част от анкетираните експерти не изключват някои от компаниите, базирани на Острова, да преместят операциите си в друга държава от ЕС заради Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още