IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Хонконг достигат нов рекорд

Новата администрация също обещава да се справи с високите цени на имотите

15:57 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Хонконг през февруари се увеличават за 11-ти пореден месец и достигат нов рекорд, показват правителствените данни, цитирани от Ройтерс.

През февруари частният индекс на цените на жилищата се повишава с 1,1% спрямо предходния месец до 312,8 пункта от 309,4 пункта. Това представлява увеличение от 14,3% на годишна база и 1,1% за месеца.

Пазарът на жилища в топ азиатския финансов център е най-недостъпният в света. Един средностатистически апартамент струва 18,1 пъти годишния среден брутен доход на домакинствата, според проучване на консултантската компания Demographia.

Новоизбраният лидер на Хонконг Кари Лам, която ще встъпи в длъжност през юли, коментира тази седмица, че има амбицията да се справи с високите цени на жилищата, един от основните проблеми на чуждестранните бизнес ръководители и на местното население.

Предишното правителство обеща да увеличи предлагането на жилища и увеличи данъците, за да се опита да обуздае цените, но това имаше малък ефект върху пазара.

Строителни компании от континенталната част на Китай подават рекордни оферти в Хонконг на търговете за земя, които е вероятно да запази движението на цените на жилищата нагоре. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още