IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разводите - един неочакван двигател на цените на жилищата в Хонконг

През последните години разводите и повторните бракове в мегаполиса растат главоломно, обществените жилища не достигат, а частните са недостъпни за хората

12:34 | 07.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обичайните заподозрени за високите цени на недвижимите имоти в Хонконг са ниските лихвени проценти, недостигът на жилища и търсенето от континентален Китай. Има обаче и друг непредвиден фактор, който влияе на пазара – разводите, пише Bloomberg.

Разделите и повторните бракове в Хонконг рязко се увеличават през последните две десетилетия, след като бившата британска колония е задълбочила интеграцията си с континента. Това показват данни на Ричард Уон, учен в Хонконгския университет и ветеран анализатор в местния жилищен сектор.

За периода 1976-1995 г. общият брой на браковете в Хонконг е малко над 803 хил. Разводите са почти 84 800, а повторните бракове – почти 65 800.

През следващите години до 2005 г. браковете се увеличават до над 878 500, разводите достигат почти 323 300, а повторните бракове са малко над 256 хил.

Облекчаването на ограниченията за пътуване между Хонконг и континента след оттеглянето на Великобритания през 1997 г. играе своята роля в насърчаването на жителите на Хонконг да намерят нови партньори през граница. Феноменът на развода се различава от континенталната част на Китай, където двойките понякога се разделят фиктивно, за да се справят с ограниченията за закупуване на жилища, отбелязва информационната агенция.

Специалистите по градско развитие на Хонконг никога не са вземали предвид вълната от разводи в последните години, подчертава Ричард Уон. Тъй като ръстът на ипотечните кредити и цените достигат рекорди, комбинацията от нарастващи лихвени проценти, прекомерно високи оценки на имотите и реалната опасност от колапс на пазара често се посочват като един от най-големите рискове за икономиката.

В случай на разтрогване на брака и двамата вече бивши съпрузи може да се озоват в списъка на чакащите за обществени жилища, защото частните се оказват недостъпни за тях. Домакинствата в мегаполиса се нуждаят от сума, равностойна на средния им доход за 18 години, за да си купят собствено жилище. По този показател Хонконг е лидер в света.

На второ място е Сидни с дохода за период от 12 години, на трето – Лондон с 8 години и половина, а на четвърто е Ню Йорк с 6 години.

Тенденцията за търсене на нови партньори отвъд границите на Хонконг е валидна повече за мъжете. Все повече жени от мегаполиса обаче също се насочват за съпруг през границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още