IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското строителство се свива за пръв път от над една година

Според доклада, изготвен от компанията Markit, бизнес оптимизмът сред строителните компании също се понижава

14:56 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителният сектор във Великобритания се свива през септември за пръв път от над една година, като Brexit натежава на инвестициите в строителството на бизнес имоти, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 48,1 пункта, което е най-ниското ниво през периода след референдума миналата година. Освен това стойността е под експертните прогнози за запазване на стойността от 51,1 пункта. Индексът вече е под границата от 50 пункта, която разделя свиването от експанзията.

Според доклада, изготвен от компанията Markit, бизнес оптимизмът сред строителните компании също се понижава и това показва как несигурността влияе на инвестиционните решения. Свиването в строителството вероятно ще притесни и Английската централна банка (АЦБ), която се готви да повиши лихвите от рекордно ниската стойност от 0,25%.

Новите бизнес поръчки в строителството се понижават вече трети пореден месец, а гражданското инженерство се свива с най-рязък темп от четири години насам. Ръстът на жилищното строителство се забавя до шестмесечно дъно.

Тим Мур от Markit посочва, че доверието на клиентите е крехко и че недостигът на нови поръчки започва значително да тежи на строителството.

Докладът за промишлеността, публикуван в понеделник, показва солиден ръст в края на третото тримесечие, въпреки че има забавяне. В сряда се очакват данните за сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още