IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската промишленост продължава да се разширява, но с по-слаб темп

Нивата на общата продукция и на новите поръчки са над дългосрочните средни стойности

12:11 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската промишленост продължава да се разширява през септември, но с по-слаб темп, съобщава Investing.com.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изготвен от частната компания Markit, се понижава от 56,9 пункта през август до 55,9 пункта през септември. Очакванията бяха спадът да е по-малък, а именно – до 56,4 пункта.

Все пак всяка стойност над 50 пункта сигнализира, че секторът е в експанзия. 

Нивата на общата продукция и на новите поръчки са над дългосрочните средни стойности. Въпреки това проучването показва, че инфлационният натиск върху разходите расте. Това отразява комбинацията от нарастващи цени на суровините и динамиката във валутния курс.

„Макар че изглежда секторът е отчел солиден напредък през третото тримесечие като цяло, забавянето на ръста през септември е още един знак, че инерцията в британската икономика като цяло се губи“, коментира Роб Добсън, главен икономист в Markit.

Данни от миналата седмица показаха, че британската икономика е нараснала с най-бавния си темп от 2013 г. Същевременно Английската централна банка се готви да повиши лихвите за пръв път от десетилетие, припомня Investing.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още