IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на обезпечени с имоти кредити са ударили рекорд през 2017 г.

Размерът на необслужваните заеми, държани от европейските банки, обаче е достигнал близо 1 трлн. евро

15:58 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният пазар на продажби на кредити се е завърнал към растеж миналата година, като общият размер на регистрираните продажби на заеми, обезпечени с ипотека на недвижим имот, е достигнал 114 млрд. евро. Това показва последният доклад на консултантската компания CBRE.

Макар че 2017 г. е била рекордна за трансакциите с кредити, размерът на необслужваните заеми (обезпечени, необезпечени и корпоративни), държани от европейски банки, е достигнал приблизително 1 трлн. евро.

Въпреки огромния обем от продажби на необслужвани кредити през 2017 г. малките трансакции са преобладавали на пазара. Петте най-големи трансакции са били свързани с портфейли, надхвърлящи 4 млрд. евро, и възлизат на 75 млрд. евро (66%) от общите продажби.

Други 93 трансакции са били със среден размер на портфейла от 421 млн. евро. Освен това през 2017 г. е нараснал делът на продажбите на кредити, обезпечени с жилищни активи. Те са съставлявали 46% от общите продажби спрямо 30% предходната година.

Редица страни, сред които Великобритания и Холандия, са в края на програмата си за ограничаване на необслужваните кредити и вниманието на инвеститорите се насочва към не толкова зрели пазари като Италия, Португалия и Гърция, които все още трябва да се справят със значителен запас от необслужвани кредити.

Италия и Испания са доминирали в продажбите пред 2017 г. Испания е постигнала най-високия обем от продажби на необслужвани кредити, като трансакциите са възлезли на 52 млрд. евро, докато Италия е била най-активният пазар от гледна точка на обем с 33 трансакции, възлизащи на общо 32 млрд. евро.

Испанският пазар е бил доминиран от две големи трансакции, които са в размер на 43 млрд. евро. Ирландия остава изключение и все още трябва да се справя със значителен обем от необслужвани кредити, след като банките се отказаха от стратегиите си за продажби на кредити през 2017 г.

„Възстановяването на пазарите особено в Южна Европа набра сили и прогнозираме, че те ще продължат да бъдат основният двигател на пазара през 2018 г. В момента наблюдаваме 20 трансакции на обща стойност 25 млрд. евро, които се очаква да бъдат завършени през първото полугодие. Повечето от тях се извършват в Италия, Португалия, Испания и Гърция“, казва Кларънс Диксън, глобален директор „Обслужване на кредити“ в CBRE.

“Освен това, след пауза в дейността през 2017 г., ирландските банки се връщат към програмите си за продажба на кредити, така че се очаква продажбите там да надхвърлят 11 млрд. евро тази година“, допълва Диксън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още