IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небостъргач в Ню Йорк ще стане най-високата разрушена сграда в света

Недостигът на земя и потенциалната по-висока възвръщаемост от нови сгради са сред мотивите за събаряне на високи сгради

14:45 | 17.05.18 г.
<p>
	Входът на небостъргача 270 Park Avenue в Ню Йорк.&nbsp;<em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Входът на небостъргача 270 Park Avenue в Ню Йорк. Снимка: Wikimedia

Небостъргачът 270 Park Avenue ще се превърне в най-високата срутена сграда в историята, чието разрушаване е било договорено. Това ще бъде и първата сграда с височина над 200 м, която ще бъде сравнена със земята в мирно време, показва докладът на Съвета за високи сгради и градски хабитат (CTBUH) „Най-високите разрушени сгради“. Той изследва 100-те най-високи сгради в историята, съборени от собствениците им, съобщава онлайн изданието World Property Journal.

В момента най-високата сграда, чието разрушаване е било договорено, е Singer Building в Ню Йорк. Тя достигаше височина от 187 м и разполагаше с 41 етажа до 1968 г., когато беше съборена, за да освободи място за друг небостъргач – One Liberty Plaza. Мнозинството от стоте най-високи сгради в света са били разрушени, именно за да направят място за нови небостъргачи, показва изследването.

Недостигът на земя в гъсто населените градове и потенциалната по-голяма възвръщаемост от предлаганата от съществуващите сгради са сред важните фактори при вземането на решение за разрушаване на небостъргач.

„В много случаи наистина има смисъл да разрушиш и да замениш небостъргач, особено ако той е надживял практическата си употреба“, казва Антъни Ууд, главен изпълнителен директор на CTBUH. „Въпреки това в момента в света има над 1300 сгради с височина над 200 м. Като се има предвид, че най-високата разрушена сграда до момента е била висока само 187 м, няма прецедент със събаряне на кули над 200 м. Поради това може би трябва да мислим за високите сгради като за вечни обекти с продължителност на живота, която потенциално надхвърля 100-200 години, и в същото време да ги проектираме така, че да могат да бъдат адаптирани за потенциална употреба в бъдеще“, допълва той.

Според изследването средната продължителност на живота на 100-те най-високи разрушени сгради е била едва 41 години.

Макар че икономическите съображения имат видно място в изследването, не всички най-високи разрушени сгради са били съборени, за да освободят място за нови кули. Например, 116-метровата Ocean Tower на остров Саут Падре в САЩ е била разрушена една година след началото на строителството й, след като в бетоновите й основи били открити пукнатини и сградата започнала да потъва. Други небостъргачи като 104-метровата Edificio Windsor в Мадрид трябвало да бъдат разрушени, след като пострадали тежко при пожар.

От гледна точка на географското разпределение градовете в Северна Америка съставляват 53% от 100-те най-високи разрушени сгради в света. Това не е изненадващо предвид факта, че модерните небостъргачи се появяват в Чикаго и Ню Йорк през 90-те години на миналия век.

Над една четвърт от 100-те най-високи разрушени сгради в света са били построени между 1890 и 1920 г., а небостъргачите, построени през 70-те години на миналия век, са били 24%.

Ето и десетте най-високи разрушени сгради в света.  Небостъргачи Небостъргачи

За по-голям размер на графиката натиснете тук

Последна актуализация: 16:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още