IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг помага за изграждането на достъпни жилища в Сан Франциско

От 2010 г. насам в града и околностите му са създадени 700 хил. работни места, но са построени малко над 100 хил. жилища

20:15 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компании и филантропи от Бей Ериа в Сан Франциско, сред които и главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, панират да наберат 500 млн. долара за изграждане на достъпни жилища няколко седмици след призива на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм към частния сектор да направи повече за справяне с критичния недостиг на домове в региона, пише Wall Street Journal.

Инвестиционният фонд, който до момента е набрал 260 млн. долара, цели да помогне за изграждането на най-малко 8000 жилища в пет окръга в Бей Ериа в идните десет години, съобщават ръководителите му. Той също така ще работи за опазването на жилищата в риск да бъдат превърнати в по-скъпи имоти.

Фондът е част от по-голям проект, оглавяван от филантропската организация на Зукърбърг и съпругата му Присила Чан, „Инициативата Чан-Зукъбръг“, фондация Сан Франциско, която е голям донор в района и други филантропски групи. Те целят да координират решения за справяне с недостига на жилища. Сред първите донори за фонда бяха Morgan Stanley и биотехнологичната компания Genentech.

Новият губернатор на Калифорния от Демократическата партия Гавин Нюсъм е заделил 500 млн. долара за жилища за хора със средни доходи в първия си проектобюджет. Той призова „корпоративна Калифорния“ и по-конкретно Силициевата долина да допринесат поне със същата сума.

Инициативата в Сан Франциско следва сходно съобщение от миналата седмица в Сиатъл, където Microsoft обеща близо 500 млн. долара в подкрепа на изграждането на достъпни жилища в района. Това е най-големият финансов ангажимент на компанията в града.

Новият фонд ще е насочен към изграждане на жилища в Силициевата долина и околностите, където ръстът на населението, стимулиран от високоплатени служители в технологичната сфера, направи цените на жилищата недостъпни за много по-нископлатени служители, включително учители, служители в ресторанти и медицински сестри.

От 2010 г. в региона са създадени над 700 хил. работни места, но са построени едва малко над 100 хил. жилища, сочат данни на регионални агенции. Транспортната комисия в региона прогнозира 1,3 млн. нови работни места и 820 хил. нови домакинства до 2040 г. Неотдавнашно изследване с участието на местните власти установи, че областта трябва да строи 35 хил. жилища на година, за да е в крак с ръста на населението.

Достъпните жилища са гореща тема в технологичните хъбове. Растящите цени на жилищата накараха властите включително в Сиатъл и градове в Сиициевата долина да обмислят налагането на данък на големите компании за набиране на средства. Такъв налог беше гласуван в Сиатъл, но по-късно беше оттеглен. В Купертино, Калифорния, където се намира централата на Apple, местните власти се отказаха от сходен данък след противопоставянето на бизнеса.

Новият фонд с участието на Зукърбърг, ще предлага гъвкави кредити и други видове финансиране, което обичайно не е достъпно за строителите на достъпни жилища, съобщиха ръководители на Local Initiatives Support Corporation, организация с идеална цел, която администрира фонда.

Друг фонд на стойност 40 млн. долара ще предоставя грантове на градове и малки населени места, за да получат необходимите ресурси и експертиза за увеличаване на строителството на достъпни жилища. Засега фондът е набрал 20 млн. долара, включително 10 млн. долара от „Инициативата Чан-Зукъбръг“ и 1 млн. долара от Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още