IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гигантът в складовите площи Prologis купува конкурент за 12,6 млрд. долара

Очаква се сделката с Liberty Property Trust да бъде финализирана през първото тримесечие на 2020 г.

12:13 | 28.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гигантът в складовите площи Prologis съобщи в неделя, че се е договорил за придобиването на бизнеса с индустриални имоти на конкурента си Liberty Property Trust в сделка за 12,6 млрд. долара, която трябва да му помогне да засили присъствието си в САЩ на фона на бума на електронната търговия, предава Ройтерс.

Ако сделката бъде одобрена, акционерите на Liberty ще получат дял от 0,675 от акция на Prologis за всяка акция на Liberty, която притежават, или около 61 долара на ценна книга. Това е премия от около 21% спрямо цената на акциите на Liberty в края на борсовата търговия миналия петък, уточнява Bloomberg. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2020 г.

Prologis, която има присъствие в цял свят, съобщи, че сделката изцяло в акции, включително поемането на дълг, ще засили влиянието й на американските пазари като Лехай Валей, щата Пенсилвания, Чикаго, Хюстън, Ню Джърси и Южна Калифорния.

„Логистичните активи на Liberty допълват американския ни портфейл и това придобиване увеличава притежанията ни и потенциала ни за растеж на редица ключови пазари“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Prologis Хамид Мохадам, цитиран от Ройтерс.

„Съединяването на двете платформи в този момент, когато индустриалните имоти стават толкова ключови за новата икономика, ще разшири възможностите на индустрията да подкрепя снабдителната верига в страната“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Liberty Бил Ханковски.

Prologis планира да продаде активи на стойност около 3,5 млрд. долара, включително „нестратегически“ логистични имоти на стойност 2,8 млрд. долара и офиси на стойност 700 млн. долара, се казва в съобщението.

Очаква се трансакцията да помогне за незабавното спестяване на около 120 млн. долара от административни разходи, понижаване на лихвените разходи и коригиране на договорите за наем, допълниха компаниите.

Според сайта на Prologis сред клиентите й са компании като Amazon, Walmart и FedEx.

Складовете и логистичните съоръжения, особено тези на Liberty, се превръщат в гореща част от имотния пазар, тъй като все по-голяма част от пазаруването преминава към електронната търговия, а търсенето на индустриални площи расте.

Миналия месец Blackstone увеличи списъка си с придобивки в областта на електронната търговия, като се договори да купи подразделението за складове на Colony Capital за 5,9 млрд. долара. Самата Prologis също придоби конкуренти през последните години.

Новото придобиване дава на Prologis портфейл от логистични имоти с обща площ от 9,9 млн. кв. м, както и сгради на етап строеж и земя за бъдещо строителство. Сделката включва и 455 хил. кв. м офис площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още