IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развиват бизнес имотите в Европа догодина?

Инвестициите ще се задържат на нивото от 2019 г., очаква консултантска компания

08:17 | 28.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Логистиката в Европа ще се възползва от стабилния икономически растеж в Европа и структурната промяна към интернет търговия.

Търсенето на наемателите ще остане силно през 2020 г. на фона на нарастването на електронната търговия във всички европейски страни. Предлагането отговаря на тази тенденция, въпреки че спекулативните проекти са значително по-малко от 2009 г., а средното ниво на свободните площи остава под 5%.

През 2020 г. ръстът на наемите ще бъде най-голям на локации с ограничено предлагане като Лондон, Дъблин и Барселона. Ключов фактор в предпочитанията за локация сред наемателите е наличието на работна ръка за запълване на свободните позиции в дистрибуционните центрове. Въпреки нарастващата употреба на роботиката все още сме далеч от складове без човешко присъствие, отбелязва CBRE.

Ниската безработица в Европа увеличава значението на този фактор. В резултат на това нови и вторични локации като Североизточна Англия и Южна Италия стават по-привлекателни за предприемачите и наемателите, особено в сектора на електронната търговия.

Инвестициите в логистика в Европа са силни през последните седем години и CBRE очаква тенденцията да продължи догодина, тъй като инвеститорите ще бъдат привлечени от по-високата доходност в сектора в сравнение с други традиционни имотни сектори и държавни облигации.

Доходността от логистични площи се очаква да остане непроменена на повечето големи европейски пазари, а в други натискът към понижаване ще се запази, включително в Дъблин и на основните пазари в Германия.

Многофамилните жилища – положителното развитие продължава

Секторът на многофамилните жилища продължава да набира скорост в Европа и се очаква да продължи да се развива и да увеличава популярността си през 2020 г. Положителната инерция се дължи на два свързани помежду си фактора – фундаменталната промяна на броя на хората, избиращи да живеят под наем вместо да закупуват собствено жилище в много страни, и увеличаването на местния и международен институционален капитал, инвестиран в този сектор. Очаква се инвестициите в многофамилни жилища в Европа да надхвърли 64 млрд. евро до 2021 г., което е ръст с над 18% спрямо 2018 г.

Инвеститорите са привлечени от благоприятната възвръщаемост от сектора, който обичайно е по-неподатлив на циклични движения в средносрочен и дългосрочен план. През последните десет години многофамилните жилища се представяха по-добре от търговските и офис площите на редица европейски пазари, включително Германия, Норвегия, Холандия, Швеция и Великобритания.

CBRE очаква положителната инерция да продължи и през 2020 г. със значително увеличаване на инвестирания капитал и много нови играчи, търсещи добри възможности за инвестиции в сектора на многофамилните жилища в Европа. Произходът на капиталите става все по-разнообразен – американски компании за частни капиталови инвестиции, фондове за инвестиции в недвижими имоти от Канада и европейски институционални инвеститори и фондови мениджъри.

Инвеститорите се насочват както към зрели пазари, където инвестициите в жилища са утвърдени от известно време като скандинавските страни и Германия, така и към нововъзникващи пазари като Испания, Великобритания и Ирландия.

CBRE очаква през 2020 г. много инвеститори да започнат да се разширяват към регионални градове в търсене на възможности за диверсификация и по-привлекателна възвръщаемост вместо да се фокусират само върху столици.

Най-голямото притеснение сред инвеститорите в региона са регулациите под формата на контрол върху наемите, който беше въведен или предстои да бъде задействан от някои правителства заради проблемите пред достъпността на жилищата.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още