IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развиват бизнес имотите в Европа догодина?

Инвестициите ще се задържат на нивото от 2019 г., очаква консултантска компания

08:17 | 28.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Свободните площи са продължили да намаляват на почти всички големи офис пазари в Европа през 2019 г. и вероятно ще завършат годината с най-малко 0,5 процентни пункта под нивото от 2018 г. CBRE обаче очаква 2020 г. да бъде различна, тъй като предлагането започва да нараства и ще повиши леко равнището на свободните площи догодина. Те обаче ще останат под 6% на редица големи пазари.

Освен на отслабването на натиска от търсенето, това отчасти ще се дължи и на по-високите нива на строителство. Очаква се новозавършените офис сгради през 2020 г. да бъдат повече, отколкото през последните две години, а сходен брой офиси са планирани за завършване през 2021 г.

Собствениците ще трябва да преценяват по-внимателно предлагането и перспективите за ръст на приходите. В тази среда CBRE очаква ръстът на наемите на първокласните офиси в региона да се забави от около 4% през 2019 г. до около 2% през 2020 г. В реални изражения ръстът на наемите остава силно положителен в някои градове през 2020 г. (Берлин, Амстердам, Барселона и Брюксел), а във Великобритания и повечето градове от Централна и Източна Европа ще се забави, прогнозира компанията.

Положителни перспективи пред търговските площи и логистиката в Европа

През 2020 г. представянето на търговските площи и логистиката ще бъде стимулирано от стабилната икономика и ръста на електронната търговия в Европа. В Северна и Западна Европа фактори като голямата популярност на кредитните карти и умелото използване на технологиите от потребителите ще подкрепят разходите в интернет, прогнозира CBRE. Великобритания ще остане най-зрелият онлайн пазар в Европа през 2020 г., следвана от Холандия.

В повечето страни от Южна и Централна Европа обаче интернет продажбите ще останат ниски през 2020 г., въпреки че започват да наваксват изоставането си.

Наемите на централните търговски улици в повечето градове или ще намалеят, или ще постигнат скромен ръст през 2020 г., но някои пазари се очаква да отбележат силен ръст на наемите. Сред тях са Рим, Мадрид, Варшава, Будапеща и Стокхолм благодарение на туризма, по-ниските нива на онлайн продажби и положителните очаквания за ръста на БВП.

CBRE прогнозира забавяне на ръста на наемите в първокласните търговски центрове в Европа с някои изключения като Париж, Рим, Варшава и Копенхаген. Тези градове ще отбележат скок благодарение на туризма, по-ниските нива на онлайн пазаруването и по-благоприятните перспективи за икономически растеж. Холандия ще регистрира най-голям спад на наемите заради по-високите нива на проникване на електронната търговия и очакванията за забавяне на ръста на икономиката.

Инвеститорите ще бъдат по-внимателни в избора си на активи с предпочитание към активи с елементи на преживявания, забавления и удобство. Доходността от търговски площи ще остане непроменена или леко ще нарасне в повечето европейски градове, очаква CBRE.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още