IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай растат и през април

Месечното им повишение се ускорява спрямо март, сочат данни на статистическата служба на страната

10:22 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Повечето от 70-те града, включени в данните на Националната статистическа служба, регистрират месечен ръст на цените на новите жилища, като броят им е нараснал до 50 спрямо 38 през март.

Силни ръстове са регистрирани в градове с всякакви размери. Най-добре са се представили Нандзин, главен град на източната провинция Дзянсу, и Таншан в северната провинция Хубей, които са регистрирали месечен ръст от по 1,8%.
Цените на жилищата са се понижили в Ухан, епицентъра на коронавирусната пандемия, сочат данните на Националната статистическа служба.

Купувачите още са предпазливи

Въпреки че пазарът на земя и имотните трансакции в някои градове са натрупали инерция, анализатори казват, че по-широко възстановяване на цените на жилищата изглежда малко вероятно, а ограниченията за ипотечните кредити и покупките остават в сила.

Правителството потвърди твърдата си позиция срещу притока на горещи пари на имотния пазар дори на фона на излизането на икономиката от първото й свиване поне от 1992 г. насам.

Изследване на жилищния пазар на китайския клон на банка UBS, осъществено миналия месец, показа значително отслабване на пазарните нагласи и намеренията за закупуване на жилища, като респондентите са посочили перспективите за засегнатите от вируса доходи и доверието в пазара.

Само 22% от анкетираните очакват цените на жилищата да нараснат през идните 12 месеца, което е рекордно дъно, показа допитването.

Китайската икономика бавно излиза от блокадата заради коронавируса, но потреблението остава свито на фона на загубата на работни места и притесненията за риск от втора вълна на заразени.

Очаква се законодателите да обявят нови мерки за стимулиране на икономиката, за да насърчат вътрешното потребление по време на годишното парламентарно заседание, което започва в петък.

„Правителството няма да промени позицията си, че жилищата не са за спекулация, така че политиката в областта на недвижимите имоти едва ли ще бъде разхлабена от гледна точка на търсенето“, коментират анализатори в Sinolink Securities.

„Очакваме политиката в областта на имотите да бъде съсредоточена повече върху предлагането като увеличаване на предлагането на земя, за да се овладеят цените в някои градове, където цените на жилищата растат твърде бързо“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още