IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръщането на Airbnb имоти в достъпни жилища в Лисабон се натъква на съпротива

Една от основните причини за нежеланието на собствениците на жилища за краткосрочен наем да преминат към дългосрочен са солените данъци

15:32 | 28.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

Кметът на Лисабон Медина се надява програмата му „Сигурен наем“ да осигури нови 1000 домове, за да могат местните жители да се върнат в градския център. „Правителството твърди, че може да удвои този брой, ако има достатъчен интерес от собственици на жилища за краткосрочно отдаване под наем“, казва той. „Нашата цел е да осигурим достъпни жилища и да подкрепим собствениците на имоти, които ако говорим реалистично, нямат да имат голямо търсене на жилищата си в близко бъдеще“, допълва Медина.

До момента Градският съвет в Лисабон, който планира да преотдаде жилищата на местни жители на по-ниска цена, е одобрил 177 собственици на имоти, заинтересовани да се присъединят към програмата. Според Карла Коща Рейш, която управлява страница във Facebook с над 70 хил. членове за пазара на краткосрочни наеми в Португалия, причината много собственици на имоти да не се присъединяват към програмата е, че те не вярват на Градския съвет в Лисабон.

По данни на Airbnb Португалия е на десето място сред страните с най-големи икономически последици в списък от 30 страни, оглавяван от САЩ, Франция и Испания. Airbnb твърди още, че потребителите на платформата в Португалия са генерирали 2,3 млрд. евро като преки икономически последици през 2018 г. и около 10 млн. евро от туристически данък за Лисабонската камара.

Но сега туризмът в Португалия спря. Ръстът през последно време на новите случаи на коронавирус в Лисабон и противоречивото изключване на Португалия от програмата за въздушен мост на Великобритания означават, че собствениците на някои от жилищата за краткосрочно отдаване под наем може да се наложи да чакат по-дълго за ръст на резервациите. Според Националния статистически институт секторът на туристическите жилища е регистрирал само 150 хил. гости за месец май, спад с 95% спрямо година по-рано. Приходите от жилищата са намалели с 97% до 11 млн. евро.

Делът на резервираните нощувки през идните 90 дни в обявени в Airbnb жилища в Лисабон, е нараснал до 17,8%, сочат данни на AllTheRooms Analytics. Това може да е обещаващ знак за бавно възстановяване за собствениците на имоти. Но бъдещите резервации все още са с 60% под нивата от юли 2019 г. Airbnb Airbnb

„Не става въпрос за цената. Ако вземат предвид данъчните облекчения, някои собственици на имоти, които са в по-крехко положение, може действително да обмислят предлаганите наеми“, казва Коща Рейш, която е и основател на компанията Turisma, базирана в Лисабон и управляваща жилища за краткосрочен наем. „Основният проблем е свързан с липсата на доверие. Няма нито една сериозна мярка за разрешаване на жилищния проблем в Лисабон, която не включва опити за притискане до стената на пазара на краткосрочни наеми чрез зони за сдържане на жилищата за краткосрочен наем или по-високи данъци“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още