IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите по света: Възстановяване в Азия, предпазливост в Европа

Общият обем на инвестициите от началото на годината е намалял с 31%

11:09 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Азиатко-Тихоокеански регион

Обемът от инвестиции в Азиатско-тихоокеанския регион е нараснал с 38% на тримесечна база до 26 млрд. долара, като води сред глобалните региони. Инвестициите на годишна база са намалели с 27% през третото тримесечие, което е подобрение спрямо срива с 41% през второто тримесечие. Въпреки това инвеститорите остават много избирателни и стратегически настроени по време на пандемията.

Южна Корея, Тайван и Индия оглавяват възстановяването в региона през третото тримесечие. Първите две страни се справят особено добре с овладяването на вируса и повторното отваряне на икономиката. Въпреки че броят на заразените с COVID-19 остава висок, Индия, която е най-предпочитаната аутсорсинг дестинация в света, остава водеща цел на инвеститорите. Например неотдавна фондът за инвестиции в недвижими имоти Brookfield придоби портфейла с офиси, включително бизнеса със споделени работни пространства, на индийската строителна компания RMZ за близо 2 млрд. долара. Това беше най-голямата имотна сделка в историята на Индия. Друг инвестиционен гигант, Blackstone, обяви неотдавна, че купува още офиси и търговски площи в Индия на стойност 2 млрд. долара.

За деветмесечието обемът от инвестиции се е стабилизирал с относително малки спадове в Китай (-26%) и Япония (-15%). Но пазарите, разчитащи повече на международен капитал, като Хонконг, Сингапур и Австралия, са изправени пред по-сериозни предизвикателства. Тяхното възстановяване ще бъде тясно свързано с разработването на ваксина.

Обемът от инвестиции в индустриални имоти е нараснал с 66% на годишна база и води сред останалите имотни сектори през третото тримесечие. Делът на индустриалните активи в общия обем от инвестиции е скочил до 23% през третото тримесечие спрямо 12% преди пандемията. Офисите все още държат лъвския пай от общите инвестиции, като обемът им е нараснал с 30% спрямо второто тримесечие, но е намалял с 26% на годишна база. Инвеститорите запазват доверието си в силно развити градове като Сеул, Шанхай, Пекин, Сидни и Токио, които са привлекли по-голям дял от инвестиции по време на кризата.

Инвестициите в търговски площи са се свили със 70% на годишна база, а инвестициите в хотели са намалели с 65 на сто. И двата сектора предоставят на инвеститорите значителни възможности за отстъпка от цената с дългосрочен потенциал за растеж на потребителските разходи и туризма след края на пандемията.

Прогноза

Очакванията на CBRE са глобалните инвестиции в бизнес имоти да продължат скромно възстановяване, докато бъде разработена и широко разпространена ваксина срещу COVID-19. Това вероятно няма да се случи тази година, така че компанията очаква инвестициите да останат относително слаби през четвъртото тримесечие, което ще доведе до спад на годишна база от около 38%. Той е по-малък от последната глобална рецесия, когато глобалните инвестиции в бизнес имоти намаляха с 58% през 2008 г.

С напредването на разработването на ваксини се очаква глобалният пазар да се нормализира през 2021 г. Лихвите и доходността по държавните ценни книжа ще останат ниски, което ще даде на бизнес имотите силна възвръщаемост. Капиталите, насочвани към недвижими имоти, ще останат високи. Инвеститорите, които са отложили инвестициите тази година, ще потърсят съобразени с риска възможности и ще възприемат различни стратегии през 2021 г. и след това, очаква CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още