IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в сектора на природните науки привличат инвеститорите в Европа

Анализатори обаче предупреждават, че тенденцията може да е краткотрайна

13:46 | 20.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeoffrey Guillemard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeoffrey Guillemard/Bloomberg

Рискове в строителството

Но секторът не е за малодушни инвеститори. Сградите за природни науки варират от традиционни офиси и лаборатории до „сухи лаборатории“ – офиси за изследвания, които се нуждаят от допълнителни технологии.

Сградите може да имат специални изисквания като допълнително електрическо захранване, разпоредби за безопасно изхвърляне на опасни отпадъци и по-високи от средното тавани.

„Това води до допълнителни разходи. Те трябва да бъдат отразени в наемите“, казва Карл Потър, управляващ директор в имотната компания Avison Young.

Наемите на първокласни офиси в King's Cross, в пределите на Квартала на знанието, достигат 893 паунда на кв. м годишно спрямо 871 паунда на кв. м в лондонското Сити и 554 паунда на кв. м в Canary Wharf, сочи доклад на ULI.

Инвеститори и предприемачи трябва да оборудват сгради, без непременно да знаят кои ще бъдат бъдещите им наематели и дали ще има един наемател или няколко.

Ричард Фаг, директор на развитието във VINCI UK Developments, казва, че това повдига въпроса дали „стойността ще бъде гарантирана“ и допълва, че „е необходимо силно убеждение“.

Предприемачите трябва да са гъвкави, така че сградите да могат да бъдат променяни относително лесно. Източници от индустрията твърдят, че въпросните сгради може да бъдат трудни за отдаване на нови наематели.

„Всички предприемачи в областта на бизнес имотите се интересуват от природни науки“, коментира Стивън Чарлтън, управляващ директор на архитектурното бюро Perkins&Will, но допълва, че практическите въпроси може да са спирачка.

Гаудж предупреждава, от своя страна, че има риск ентусиазмът към имотите в сектора на природните науки да е краткотраен. „Опасявам се, че той е просто реакция на COVID“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още