IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажба на луксозен хотел в Париж за 800 млн. евро е тест за пазара

Историческата френска сграда има завидна локация, но хотелската индустрия изпитва затруднения през последните две години на COVID ограничения

14:04 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg</em></p>

Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg

Едно от най-големите и прочути места за отсядане в Париж е обявено за продажба на цена от 800 млн. евро, тествайки апетита на инвеститорите за подобни трофейни хотели след коронавируса, пише Financial Times.

Хотел Westin Paris Vendôme, в който са отсядали съпругата на Наполеон III, руски благородници и Далай лама след построяването му през 1878 г., е бил обявен тихомълком за продажба от собственика му Henderson Park, съобщават двама запознати със сделката източници.

Henderson Park купи хотела, който е управляван от Marriott, през 2017 г. на цена от 550 млн. евро. Предишният му собственик беше Сингапурският държавен фонд GIC.

Сега хотелът се предлага на цена от около 800 млн. евро въпреки последиците от пандемията за сектора. Оценката му е „зашеметяваща“ според Кенет Хатън, ръководител на хотелите за Европа, Близкия изток и Африка в консултантската компания CBRE.

„Това е актив, изискващ значителна реконфигурация, така че рискът при преустройството винаги трябва да се има предвид“, отбелязва Хатън и допълва, че хотелът с 440 стаи, който гледа към градините Тюйлери, е станал „стар и уморен“.

Продажбата е привлякла интерес от няколко кандидата, включително държавни фондове, много богати хора и държавни ръководители, съобщава един от източниците. Но все още никой не е влязъл в изключителни преговори за покупка на имота, в който се намират и търговски площи под стаите.

Процесът по продажбата, за който първо съобщи имотното издание React, ще бъде мерило за желанието на инвеститорите да купуват първокласни хотели в градските центрове след две години, в които секторът изпитваше затруднения заради продължаващите ограничения за пътуванията.

Луксозните хотели пострадаха особено тежко заради зависимостта им от чуждестранни посетители и значителните разходи, които се изискват за поддръжката на служителите и услугите им.

Henderson Park намали разходите в хотела, където стаите с гледка към Айфеловата кула струват около 4000 евро на нощувка.

В момент, когато пандемията изяжда приходите, Westin обяви големи съкращения на служители в началото на 2021 г. Около половината от близо 350 служители в хотела бяха съкратени, а техните постове бяха поети от подизпълнители.

Пазарът в Париж изпитваше затруднения още преди началото на пандемията заради по-голямото предлагане, отколкото търсене, тъй като туристите избягват града след терористичните атаки през 2015 и 2017 г., последвани от протестите на жълтите жилетки година по-късно.

Луксозните хотели в Париж изостават от конкурентите си в Лондон и Берлин, като най-високата им заетост след 2015 г. достигна 73% спрямо 81% в Лондон и 79% в Берлин, сочат данни на специализираната компания STR.

Според Хатън Westin ще се нуждае от между 175 млн. и 250 млн. евро „за връщане на истинския лукс“, както и радикално намаляване на броя на стаите, но допълва, че новият му собственик може да направи по-леко преустройство за около 50 млн. до 100 млн. евро, ако не иска да влага значителни средства.

Преди време хотелът разчиташе много на срещи и събития като луксозни модни ревюта, един сегмент от пътуванията, който вероятно ще е сред последните възстановени от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още