IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в имотния сектор в Китай се задълбочава

Оттеглянето на одитори засилва съмненията за финансовата стабилност на строителните компании в страната

17:57 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Почти една година след като дълговата криза на имотния пазар в Китай предизвика първа пълна от спиране на плащанията от строителни компании, индустрията се бори за оцеляване, пише Bloomberg.

Продажбите на жилища продължават да намаляват, а завишените разходи за обслужване на дълга правят немислимо рефинансирането на чуждестранни облигации за много строителни компании. Международните агенции понижават рейтингите си на имотните облигации, а няколко оттегляния на одитори се прибавят към съмненията за финансовата прозрачност няколко седмици преди сезона на отчетите. Неочакваният срив с 81% на книжата на листната в Хонконг строителна компания засилва притесненията за риска за маржовете.

Ю Лиан, президент на China Vanke, една от най-големите строителни компании в страната, е призовал служителите да се подготвят за битка, която може да оздрави или да пречупи компанията, съобщава South China Morning Post, позовавайки се на вътрешен документ от миналия месец. „В един от последните си етапи сме, което означава, че няма други варианти“, изтъкнал той. Китай Китай

Индексът на Bloomberg на китайския високорисков доларов дълг се понижи във всички дни от тази седмица до четвъртък, тласкайки доходността над 20%. Индекс на книжата на китайските имотни компании отбеляза спад от 3,4% тази седмица, с което загубите през последните 12 месеца достигат 28% дори след ралито в петък.

В момент, когато ликвидната криза при строителните компании се задълбочава, жилищният пазар също забавя обороти и това може да се превърне в една от големите спирачки за китайската икономика. Опитите за ограничаване на спекулативния пазар са рискова стратегия, която ако не бъде контролирана, може да застраши обещанието на властите в Пекин да отдадат приоритет на икономическата стабилност тази година. Регулаторите тихомълком промениха някои правила, за да осигурят меко кацане на имотната индустрия, например чрез насърчаване на сливания и придобивания, но до момента властите се въздържат от значително смекчаване на ограниченията.

China Fortune Land Development не успя да изплати 530 млн. долара по доларови облигации, дължими до 28 февруари 2021 г., като стана първата имотна компания в страната, която спря плащанията, след като властите в Пекин въведоха новите финансови ограничения за сектора през 2020 г. Оттогава най-малко 11 строителни компании са спрели плащанията по дълга си, показа доклад от 3 февруари на компанията Standard Chartered.

Към тях може да се присъединят още много. Имотните компании трябва да осигурят почти 100 млрд. долара, за да изплатят дълга си тази година, въпреки че притокът им от средства намалява. Приходите от продажби на стоте най-големи строителни компании в Китай са намалели с около 40% през януари спрямо година по-рано в сравнение със свиването с 35% през декември, показаха предварителни данни на China Real Estate Information. Китай Китай

Строителните компании продават повече местни облигации, за да финансират проекти за строителство, но не достатъчно, за да изплатят дълг с настъпващ падеж. Емитираните местни облигации от китайски строителни компании са намалели с 53% през януари до 23 млрд. юана (3,6 млрд. долара), а продажбите на доларови облигации са се свили с 90% на годишна база до едва 1,6 млрд. долара, сочат данните на China International Capital Corp. Нетното финансиране, което изключва облигациите с настъпващ падеж от емитираните облигации, е минус 7,3 млрд. долара, става ясно от публикувания в петък анализ на CICC.

Инвеститорите трябва да се притесняват и от сенчестия дълг. Буксуващата строителна компания Shimao Group Holdings предложи неотдавна да отложи изплащането на около 6 млрд. юана по продукти с висока доходност, дължими между този месец и август, съобщиха запознати източници през февруари. Облигациите ѝ потънаха заради притесненията, че компанията ще отдаде приоритет на тези задължения за сметка на дължимите пари към чуждестранни кредитори.

Оттеглянето на одитори засилва съмненията за финансовата стабилност на имотните компании. Одиторите на Hopson Development Holdings и China Aoyuan Group се оттеглиха в края на януари, като посочиха съответно недостатъчната информация и разногласия за хонорарите като причина за решението си. Местното подразделение на Shimao смени одитора си за първи път от 27 години. Ако компанията не публикува резултати преди крайния срок 31 март за Хонконгската фондова борса, това може да доведе до дълги спирания на търговията.

„Смяната на счетоводните фирми точно преди резултатите в края на годината подвига въпроси за качеството на корпоративното управление“, отбеляза S&P Global Ratings в свой анализ от 16 февруари.

Властите предприемат стъпки за смекчаване на ограниченията за финансиране за сектора, въпреки че тези мерки до голяма степен са целенасочени и нарастващи, а не всеобхватни. Правителството публикува неотдавна правила за стандартизиране на използването на финансиране от предварителни продажби, банките отпуснаха повече кредити за сектора, а някои кредитори в редица градове понижиха първоначалните вноски по ипотечни кредити, съобщиха местни медии през миналата седмица.

Индекс на Bloomberg Intelligence за книжата на китайските имотни компании се повиши с 3,8% в петък след данни за ипотечните кредити, а високорисковите доларови облигации спряха спада си.

Въпреки това натискът върху кредитирането остава „остър“, а каналите за финансиране не показват особени признаци за подобрение, коментират анализатори на Goldman Sachs Group.

Това означава, че строителните компании, които не успяват да продават активи достатъчно бързо, ще продължат да спират плащанията по дълговете си. Държавните компании се очертават като потенциални купувачи, въпреки че темпът на сделките за момента е бавен. Китай Китай

Сега инвеститор в потиснат дълг, купуващ облигации със спрени плащания, вероятно ще бъде изправен пред дълго чакане преди възстановяването. Сред компаниите, които спряха плащания миналата година, само Fortune Land публикува предварителна рамка за преструктуриране на дълга си. Неизплатените задължения са 48,9 млрд. долара в очакване на решение за дълга, сочат данни на Standard Chartered.

Макар че китайските власти дадоха указания на държавните компании за управление на лоши дългове да участват в преструктурирането на слаби строителни компании, не е ясно какво може да означава подобна подкрепа за притежателите на облигации. В имотния сектор в Китай ръководените от съда преструктурирания са рядкост, показват събрани от Bloomberg данни. От 2018 г. 27 компании не са изпълнили задълженията си по облигации, но само две от тях са влезли в подобен процес.

„Волатилността на цените в сектора едва ли ще отслабне“, коментира в петък стратегът на Citigroup Дирк Уилър. „Дори ръстът през последно време на новите имотни заеми не облекчава в достатъчна степен влошаващите се нагласи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още