IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на имотния пазар в Китай блокират проекти в Лондон

През последните пет години сделките с имоти на инвеститори от Китай в британската столица са намалели с 88%

17:55 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В комплекса Royal Albert Dock в Лондон почти двадесет сгради, замислени като новия китайски Canary Wharf, стоят почти празни и в ръцете на кредитори, които в крайна сметка решиха да се намесят, пише Bloomberg.

На около 16 км западно някои строителни работници, разгневени, че не са получавали заплащане, спряха работа по флагмански проект на компанията Guangzhou R&F Properties в Nine Elms. А на площад Paternoster в сърцето на лондонското Сити магнатът зад изпитващата затруднения строителна компания Shimao Group Holdings води преговори за продажбата на трофейна офис сграда, която преди това е била наета от Goldman Sachs Group. Китай Китай

Това показва как сътресенията на имотните пазари в Китай предизвикват вълни в чужбина. Кризата у дома в съчетание със замръзналите британско-китайски отношения, въвеждането на контрол върху капиталите и последиците след Brexit, пресушиха прилива от капитали, които се стичаха преди време към Лондон от Китай.

„Потъналите в дългове китайски частни строителни компании са изложени на нарастващи рискове от ликвидна криза, като разбитото доверие на купувачите на жилища и притежателите на облигации създава опасност от по-широко разпространение във финансовия сектор“, коментира старши анализаторът на Bloomberg Intelligence Патрик Вон. Китай Китай

Сделките с имоти във Великобритания на инвеститори от континентален Китай са намалели с почти 88% през последните пет години, сочат данни на Real Capital Analytics. Спадът при сделките за строителни терени е още по-изразен – те са се свили до едва 11,3 млн. евро миналата година спрямо връхната точка от 731 млн. евро през 2017 г.

Резкият обрат е обичаен за лутащия се между върхове и спадове имотен пазар в Лондон, който преживя последователни вълни на прилив и пресъхване на чуждестранен капитал. Световната финансова криза сложи край на ръста на движените с дълг ирландски инвестиции в британската столица, а японските инвеститори регистрираха огромни загуби две десетилетия по-рано.

Китайските инвеститори започнаха да прииждат към Великобритания през първата половина на миналото десетилетие, след като консервативното правителство начело с премиера Дейвид Камерън и тогавашния кмет на Лондон Борис Джонсън привлякоха инвестиции. За проекта на ABP в Royal Albert Dock в Лондон кметството на града подписа договор за продажбата на изоставен терен с площ от над 140 декара на малко известния предприемач Сю Уейпин и се очакваше той да бъде перлата в короната на компанията. Китай Китай

Сделката беше не само голяма имотна инвестиция, но и трябваше да осигури дом на десетки пристигащи китайски компании, да създаде работни места и да засили англо-китайските връзки. Почти седем години по-късно са останали само многобройни празни сгради и град, който дотолкова е изгубил търпение заради липсата на напредък, че заплашва да си върне собствеността върху терена, ако кредиторите не покажат, че планират да продължат строителството.

„Администрацията на Голям Лондон е обезпокоена от известно време от липсата на напредък на строителната компания в Royal Albert Dock и изпрати на ABP последно предупреждение за прекратяване на договора през август, след като стана ясно, че компанията не може да изпълни всичките си задължения по договора за строителство на този проект“, заяви говорител на администрацията в имейл. Представител на ABP заяви, че проектът е пострадал от фактори извън нейния контрол, включително Brexit, забавяне на нова жп връзка в Лондон, преминаваща през целия град, и пандемията. Китай Китай

ABP се присъединява към растящ списък от други китайски строителни компании, които се натъкват на проблеми в Лондон. Dalian Wanda Group беше принудена да продаде всичките си проекти в Лондон, включително гигантския проект One Nine Elms, през 2018 г., след като трябваше да ограничи дълговете и да насочи вниманието си върху чуждестранните инвестиции в активи, смятани за стратегически важни за Китай.

„Имаше определена промяна в тона на президента Си през последните няколко години към богатството и спекулациите“, коментира Мат Оукли, ръководител на анализите на бизнес имоти в консултантската компания Savills. „Промяната доведе до спиране на новите инвестиции и до кризата в China Evergrande Group, която избухна миналата година и сега принуждава някои инвеститори, които придобиха активи във Великобритания преди време, да продават“, допълва той.

Купувачът, който се притече на помощ на Dalian Wanda в Лондон, Guangzhou R&F, отчете спад на приходите от продажби от 42% през януари, сочат данни на China Real Estate Information. Shimao, чийто президент продава имота на Paternoster Square, регистрира срив с 63%. Китай Китай

Някои служители в проекта One Nine Elms на R&F в Лондон бяха върнати у дома. Забавянето на строителството е резултат от проблеми със закъснели плащания между R&F и основния подизпълнител на обекта Multiplex.

„R&F Properties и Multiplex работят заедно за завършването на One Nine Elms, като на обекта продължава да се изпълнява строителна програма и тя ще се върне към пълен капацитет в скоро време“, отбеляза говорител на R&F.

Това е един от десетките жилищни проекти на високи цени в тясната ивица земя покрай река Темза от Vauxhall до Battersea, където продажбите изпаднаха в застой по време на пандемията. Китай Китай

Dalian Wanda пристигна в Лондон в момент, когато задлъжнели китайски конгломерати, включително вече фалиралата компания HNA Group, придобиваха усилено активи в цял свят. Затънала в дългове, HNA не генерира достатъчно голяма печалба, за да покрива лихвените си плащания и беше принудена да продаде имоти с огромни отстъпки. Сред продадените обекти беше и бившата централа на Thomson Reuters в Canary Wharf.

Greenland Holdings също се оттегли частично. Китайската строителна компания купи терена на бившата пивоварна Ram в лондонския квартал Wandsworth през 2014 г. и завърши първата фаза с 338 апартамента и 6500 кв. м бизнес имоти, която продължава да управлява. Китай Китай

През 2021 г. компанията реши да не продължава с втората половина на проекта и продаде правата за строителството на фаза две и три на подразделение на британската строителна компания Berkeley Group Holdings, потвърди говорителка в имейл.

Макар че китайската имотна криза засегна основно строителни компании, признаци за натиска, на който тя подлага инвеститорите, се проявяват и на пазара на трофейни инвестиционни имоти в Лондон.

China Vanke и Fosun International Holdings също са в процес на продажба на офис имоти в Лондон.

„Ситуацията не е много по-различна от това, което видяхме с японските инвеститори преди няколко десетилетия“, коментира Андрю Томас, ръководител на международните капиталови пазари в консултантската компания Colliers International. „Те в крайна сметка продадоха имоти от международните си портфейли, за да се стабилизират на вътрешните си пазари“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още