IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Русия поставя златните паспорти в Европа под микроскоп

През последните десет години 4000 руснаци са получили златни паспорти, като са инвестирали над 3 млрд. евро в имоти и други активи

13:25 | 15.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна хвърли светлина върху яхтите, самолетите и именията, притежавани от най-богатите граждани на Русия в цял свят, но има още една много търсена луксозна стока – паспортите, пише Bloomberg.

В Европа през последните десет години 4000 руснаци са получили т. нар. златни паспорти, като са инвестирали над 3 млрд. евро в имоти и други активи, показва анализ на Европейския парламент.

Но изглежда, че нашествието на Русия в Украйна предизвиква обрат. Португалия, Гърция и Чехия спряха издаването на визи на руски граждани, а Великобритания се отказа напълно от визовата си програма за инвеститори. България предложи през февруари законопроект за забрана на златните паспорти, с което Малта може да остане единствената страна членка на ЕС, която да ги предлага.

Т. нар. индустрия с миграцията срещу инвестиция се оказа доходоносна за Европа, благодарение на която участващите страни членки са събрали 21 млрд. евро между 2011 и 2019 г., сочат данните на парламента.

Търсенето не е показало особени признаци на забавяне по време на пандемията. През януари Испания е предоставила 14 „златни визи“ на руски граждани, повече от общия брой на предоставените от Нидерландия разрешения от задействането на програмата ѝ.

Богати граждани на много други страни също участват, включително от Китай, Пакистан и САЩ.

Повечето кандидати за паспорти са спазващи законите заможни хора и със сигурност не всички са милиардери. В случая с руснаците сега те ще се сблъскват с по-щателно проучване заради националността си.

Разследване на Al Jazeera на 2500 заявления в Кипър установи, че 43 кандидати, или 1,7%, са имали осъдителна присъда за извършено престъпление преди или след натурализацията. Кипър прекрати програмата си за златни паспорти през 2020 г.

Без стандартизиран европейски подход подобни разрешения може да бъдат получени срещу едва 127 хил. евро в България и цели 1,2 млн. евро в Нидерландия.

Процесът също варира много в различните страни – програмата на Ирландия, която е насочена към хора с богатство от най-малко 2 млн. евро, изисква инвеститорът да бъде „човек с добър характер“. В Испания визи се издават, ако властите не успеят да разгледат заявлението в рамките на 20 дни от подаването му. Отсъствието на единство подхранва опасенията, че кандидати, които може да създават риск, се насочват към страните с най-разхлабен процес на предварително проучване. златни златни

Освен чрез гражданство има и други пътища, по които инвеститорите могат да се сдобият с правото да живеят, да работят и да пътуват свободно в ЕС. В момента 13 страни членки имат програми за жителство срещу инвестиция, при които богати граждани може да получат виза за пребиваване чрез покупка на имот, държавни облигации или други активи.

Сега, когато повечето европейски страни спират останалите си програми за златни паспорти, Европейският парламент гласува на 9 март за забрана на практиката. Той също така призова за регулация на визите на европейско ниво, която включва по-силни проверки на миналото и минимално време, което кандидатите да са прекарали в страната. Евродепутатът София инт Велд, която е докладчик по темата, казва, че много руснаци, които са получили паспорти и визи, са олигарси с връзки с Кремъл.

„Те избягват санкциите, просто като размахат хубавите си паспорти от ЕС“, заяви тя пред парламента в Страсбург. Сега Европейската комисия се очаква да предложи директиви, които да се прилагат в целия съюз.

Евродепутатите искат страните да правят и по-строги проверки на посредниците, които помагат на кандидатите за виза. Сред тях са правни кантори, банки, счетоводители и предприемачи, които обикновено се нуждаят от професионална акредитация, както и консултанти и доставчици на услуги, за които може да няма конкретни задължения за предварително проучване, казва Майра Мартини, анализатор в базираната в Берлин неправителствена организация Transparency International.

„Хората, които действат като посредници в подпомагането на кандидатите за златна виза, трябва да бъдат задължени да проверяват клиенти и да докладват на властите, ако видят нещо подозрително“, отбелязва Мартини.

Активисти искат също страните членки да направят преглед на предоставени в миналото визи и паспорти, както направи Кипър през 2019 г., след като стана ясно, че страната е предоставяла гражданство на високорискови граждани, включително финансиста беглец Джо Лоу. Кипър отне паспортите на 26 души и прекрати програмата си за златни паспорти през 2020 г.

Карибите

Защитниците на реформите обръщат внимание и на риска, който създават карибски страни, предлагащи гражданство, включително Сейнт Китс и Невис, Санта Лусия и Антигуа и Барбуда. То обикновено върви с безвизов достъп и до Шенгенското правителство в Европа.

По-строгите правила са лоша новина за много страни.

„В Испания, особено в туристическите области, основният източник на богатство и създаване на работни места са чужденците“, коментира Рикардо Боканегра, адвокат, който от четири десетилетия консултира международни клиенти в Марбеля.

По думите му чуждестранните инвеститори не само купуват жилища, а и редица местни стоки и услуги, като генерират богатство и заетост.

„Ако чужденците изчезнат от Коста дел Сол, ще бъдем обявени за бедствена зона“, казва Боканегра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ае не се правете на ощипани моми! ... изначало идеята на тзи паспорти беше за криминалния контингент.Дали Уорън Бъфет има паспорт от всяка дестинация в която е инвестирал? и дали му е нужен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още