IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Китай продължават да поевтиняват

Държавните мерки не са направили много, за да съживят продажбите на жилища, които спадат от юли насам

11:18 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Китай са намалели с по-бърз темп през февруари, след като мерките за облекчаване на пазара не са успели да предотвратят влошаване на спада в индустрията за недвижими имоти, предава Bloomberg.

Новите цени на жилищата в 70 града, без да се включват субсидираните от държавата, са намалели с 0,13% миналия месец спрямо януари, когато спаднаха с 0,04%, показаха данни на Националното статистическо бюро от сряда. Цените на вторичния пазар са се понижили с 0,28%, запазвайки темпа си от януари.

Криза с ликвидността при строителните компании, включително China Evergrande Group, доведе до дефолти и опасения за разпространение на проблемите, които отекнаха в индустрията и по-широката икономика. Местните правителства наскоро се насочиха към стимулиране на търсенето например чрез намаляване на лихвите по ипотеките и първоначалните вноски.

Мерките не са направили много, за да съживят продажбите на жилища, които спадат от юли насам. Продажбите са намалели с 22% през първите два месеца на 2022 г. на годишна база, показаха още данните на статистиката. Отделни данни на консултантската компания China Real Estate Information Corp. показаха спад от 43% на продажбите на имотните компании в топ 100 на страната за периода.

Настроенията на купувачите да изчакат как ще се развият нещата продължават да тежат на жилищния пазар, който още не се е надигнал от дъното, казват анализатори на CRIC, водени от Ян Къуей, в доклад от вторник.

Тенденциите в цените се влошават из големите и малките градове след кратко възстановяване през януари. Цените на жилищата са се повишили с 0,53% в четирите икономически най-силни града. Стойностите във второстепенните градове са се повишили леко през предишния месец, а в третостепенните са намалели с 0,32%.

Индексът на китайските имотни акции на Bloomberg Intelligence остава почти без промяна в сряда сутринта, след като се понижи с 18% през предишните три сесии заради сътресенията на по-широкия пазар.

Търсенето на ипотеки също остава слабо. Средно- и дългосрочните заеми за домакинствата са намалели за пръв път от поне 15 години през февруари.

Китайските централни банкери внимателно следят цените на жилищата, които се понижават вече шест последователни месеца. По-рано този месец шефът на банковия регулатор Гуо Шуцин сигнализира, че се чувства комфортно с движението на цените на жилищата по време на забавянето на индустрията, стига спадовете да не са твърде големи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още